Izgradnja aerodromskog kompleksa: Zašto nije reagovao pomoćnik direktora Granične policije BIH Dragan Kulić?

Grupa građana sarajevskog naselja Dobrinja okupila se na Trgu Zlatnih ljiljana kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje objekta koji će biti u sklopu aerodromskog kompleksa, u vlasništvu kompanije Hifa Oil. S jedne strane su građani koji su, kako tvrde, zabrinuti za svoje zdravlje, dok s druge strane nadležni kažu da su sve analize izvršene, te da nema straha za zdravlje građana.

Revolt građana u Sarajevu zbog objekta kompanije Hifa Oil: Terminal za kerozin od hiljadu tona nadomak zgrada?!

Načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić kaže da nije bilo potrebe za javnim raspravama, jer su planirani objekti od stambenih zgrada odvojeni saobraćajnicom. Tvrdi da je sve urađeno po zakonu, te da je Opština urbanističku saglasnost dala prošle godine.

– Ja zaista ne znam za takve dozvole koje se izdaju u skladu s planskom dokumentacijom, ne vrše se nikakve javne rasprave, ali je poznato da se radi o master planu aerodroma Sarajevo, to su ipak objekti koji su uz aerodrom, a ne uz naselje – kazao je Efendić.

Da je prikupljena sva potrebna dokumentacija, te da su ispunjeni svi standardi bezbijednosti, uvjeravaju iz kompanije Hifa Oil. Sama izgradnja objekta, navode, u cilju je potrebe proširenja kapaciteta sarajevskog aerodroma, u skladu s brojem putnika.

“To je terminal koji je urađen po najsavremenijim svjetskim standardima, nalaziće se ispod zemlje, tako da neće ni vidjeti da postoji. Ne postoji niti teoretska, a ne praktična mogućnost da dovede do bilo kakvih oštećenja, eventualnih nesreća, niti katastrofa. To su stvari koje bi niti Opština sebi dozvolila, niti bi Hifa Oil zbog, ne znam čega, htjela da dovede u opasnost ijedan ljudski život, a da ne govorimo o kompletnom naselju”, kazao je Kenan Ahmetlić, izvršni direktor Hifa Oil.

Da dva terminala za avionsko gorivo budu na udaljenosti od samo oko dva kilometra, je nedopustivo, poručuju stanari ovog naselja. A kako bi sačuvali bezbijedno okruženje za naredne naraštaje, nisu isključili ni tužbe.

Građani Sarajeva se pitaju, zašto nije reagovala Granična Policija BiH jer se u neposrednoj blizini izradnje kerozinskog rezervoara, benzinske pume, hotela u zaštitnom područjnu sarajevskog aerodroma koji je i Međunarodni granični prelaz?

Ministarstvo sigurnosti BiH nikada nije izdalo neophodnu saglasnot (član 42. st. (2) Zakon o graničnoj kontroli, niti je kontrolor sarajevskog aerodrnoma, Granilna policija BiH ni na koji način reagirala.

Najodgovornija službena osoba za ovaj propust je gospodin Dragan Kulić, pomoćnik direktora Granične policije BiH koji rukovodi radom glavne kancelarije GP BIH u čijoj se neposrednoj blizini i izvode ovi radovi.

“Kulić je ovih dana zaokupljen uređivanjem spiskova kandidata kadeta čiji je prijem u završnoj fazi a iz njegove kancelarije ne izlazi Đorđo Kusmuk, član komisije a prijem kadeta koji usko surađuje sa pomoćnikom direktora Granične policije BiH- Umjesto da se bavi poslom za koji je plaćen, Kulić se bavi ovim stvarima o čemu bruji cijela direkcija Granične policije BiH na adresi Reufa Muhića 2A” – tvrdi izvor našeg portala.

Podsjećamo na skandal koji je 2019-te godine obilježio Dragana Kulića koji se nalazio na kafanskom druženju s Dodikom i njegovim saradnicima.

Na druženju sa Dodikom i visokim funkcionerima SNSD-a u Istočnom Sarajevu bio i glavni inspektor Dragan Kulić, čovjek koji je 1. maja ove godine imenovan na poziciju pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH. Na tu dužnost je raspoređen Rješenjem direktora Granične policije BiH Zorana Galića.

Riječ je o svojevrsnom skandalu, te se nameće se pitanje šta visoki policijski zvaničnik u noćnim satima radi u društvu Dodika i drugih čelnih ljudi SNSD-a?

Naime, prema članu 119. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, težom povredom službene dužnosti smatrat će se, uz ostalo: “Sudjelovanje u političkim aktivnostima koje nisu u skladu sa službom policijskog službenika, bilo za vrijeme ili izvan dužnosti ili prisustvo u policijskoj uniformi, skupovima političkih stranaka ili drugim skupovima, osim ukoliko je policijski službenik na dužnosti”.

Također, prema Zakonu, “policijski službenik ne smije javno ispoljavati politička uvjerenja”, dok član 46 Zakona jasno kaže da policijski službenik: “Ne može biti član političke stranke niti slijediti uputstva političkih stranaka niti u policijskoj uniformi prisustvovati skupovima političkih stranaka ili drugim političkim skupovima, osim ukoliko je na dužnosti”.
Policijski skandal

U kojem svojstvu je doskorašnji načelnik Terenskog ureda Sjeveroistok – Bijeljina Granične policije (policajac sa stažom od 1995. godine) bio na kafanskom druženju sa Dodikom i društvom, trebao bi objasniti sam Kulić. Naravno, ukoliko direktor Granične policije BiH Zoran Galić pokrene disciplinski postupak u kojem bi trebalo utvrditi sve okolnosti ovog policijskog skandala.

Možda se dio odgovora može naći u neslužbenim informacijama da je za Kulićev iznenadni napredak u karijeri dobrim dijelom zaslužan Staša Košarac koji je, ujedno, bio domaćin predsjedniku Dodiku i njegovim saradnicima.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79