Izgubila bitku za život: U Zagrebu preminula teško pretučena djevojčica

Nešto poslije 15 sati liječnici s Jedinice za intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj potvrdili su smrt djevojčice. Policija je utvrdila da su roditelji počinili krivična djela zanemarivanja i zloupotrebe prava djeteta.

– S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, koja je nažalost i potvrđena. Počivala u miru, riječi su službenog saopćenja bolnice koje potpisuje direktor prof.dr. Goran Roić.

Postupak utvrđivanja moždane smrti traje nekoliko sati, i njime se do najsitnijih detalja utvrđuju oštećenja u mozgu, odnosno, koliko je u njemu preostalo funkcije. Kod djevojčice je, nažalost, utvrđeno da je mozak mrtav i da u njemu više nema funkcije. Liječnici su se od srijede poslijepodne nadljudski borili da održe dijete na životu, no s obzirom na težinu povreda ovaj tužni ishod bio je neizbježan.

Podsjetimo, istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. novembra 2020. pa sve do 31. marta ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili krivična djela zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava nad svoje četvero djece – jednim dječakom i tri djevojčice.

Grubo su kršili svoje roditeljske obaveze podizanja i odgoja djece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. marta, zlostavljala svoju kćerku udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške povrede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79