Izlaze li Šveđani na ulicu zbog recesije: Strahuju da će im se BDP 2023. smanjiti za 0,7 posto

Izlaze li Šveđani na ulicu zbog recesije: Strahuju da će im se BDP 2023. smanjiti za 0,7 posto


Švedska ekonomija će sjledeće godine ući u dublju, dugotrajniju recesiju nego što se ranije predviđalo.

Rastuće cijene energije podstiču inflaciju, pogađajući domaćinstva i preduzeća, saopštilo je ministarstvo finansija te zemlje prenosi Reuters.

Očekuje se da će se bruto domaći proizvod Švedske smanjiti za 0,7% u 2023. godini, u poređenju sa novembarskom prognozom za pad od 0,4%, dok se ukupna inflacija predviđa na 6% sljedeće godine, u odnosu na 5,2% koliko je bilo ranije.

“Rekla sam u oktobru da Švedska ide ka ekonomskoj zimi i ono što sada vidimo je da će zima izgleda otegnuti više nego što smo mislili“, rekla je ministrica finansija Elisabeth Svantesson na konferenciji za novinare.

“Slab razvoj… izgleda da neće dostići dno do 2024. godine“, rekla je ona.

Ekonomija sada raste za samo 1% u 2024. godini, što je pad sa 2% koliko je bilo ranije, prije nego što će se oporaviti na rast od 2,7% u 2025. godini, predviđa ministarstvo.

Švedska domaćinstva su posljednjih mjeseci postala sve sumornija, pogođena naglom inflacijom, rastućim troškovima hipoteka i rekordno visokim cijenama struje. Nivo povjerenja potrošača bio je blizu rekordno niskog nivoa u novembru.

“Važno je reći da trenutno ne gledamo na ekonomsku krizu, mi gledamo na energetsku krizu. Mnogi pojedinci se zaista bore… ali ekonomija u cjelini ne”, rekla je Svantesson.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija