Naša stranka: “Između slučaja Nizame i Amre MUP TK samo nabavio transporter”

U sjedištu Naše stranke u Sarajevu danas je održana konferencija za medije o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, a nakon ubistva Amre Kahrimanović koju je ubio policijski službenik Elvis Ćustendil prošle sedmice.
Povodom za press konferenciju nije bilo samo ubistvo Amre, već sva dešavanja koja su se dogodila protekle godine i početkom ove godine u Tuzlanskom kantonu, a koja su rezultirala katastrofalnom sigurnosnom situacijom.

Kako su kazali predstavnici Naše stranke, sigurnosna situacija u TK je na najnižem nivou.

Predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kantonu Jasmin Kadić kazao je kako je nabavka transportera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova TK u periodu između dva ubistva – ubistva Nizame u Gradačcu i ubistva Amre u Tuzli – bila jedina poduzeta mjera.

Kadić smatra da je sigurnost, odnosno nesigurnost u TK isključivo političko pitanje te da se politika pokazala kao nesposobna. Zbog toga direktno traži ostavku ministra MUP-a TK-a Hajrudina Mehanovića.

“Žene u TK-a nemaju nikakvo povjerenje u policiju i policijsku strukturu. Želim zaključiti da su Amru Kahrimanović ubile institucije i one su direktni saučesnici u ubistvu ove nevine žrtve”, ističe Kadić.

Mirjana Marinković Lepić pozvala je, također, na konkretne mjere koje će u budućnosti dovesti do osjećaja sigurnosti.

“Sigurnosti sistem u TK zakazao i sigurnosna situacija u TK na najnižem niovu. Ubistvo u Gradačcu, pucnjava u Lukavcu i sada ubistvo u Tuzli. Sve su ovo događaji koji zahtijevaju reakciju što prije, ovo su samo najbrutalniji oblici nasilja. Pitanje je gdje to sistem zakazuje i sada treba strateški da se radi na poboljšanju sigurnosti. Nadležni ne samo da nisu uradili ništa po pitanju sigurnosti već su je direktno ugrozili. To su direktni propusti MUP-a TK-a”, kaže Marinković Lepić.

“Vjeroučitelj ne može biti ministar MUP-a, a već je u drugom mandatu. Zašto se čekalo i pokazalo tek nakon ovih brutalnih ubistava. Pored ostavki potrebno je provesti opsežnu istragu ko je sve odgovoran, ko se sve može smatrati odgovornim i samim time se treba sankcionisati”, zaključuje ona.

Potom se obratio i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i član komisije za sigurnost federalnog parlamenta.

“Narušena sigurnost u FBiH, a ja u funkciji predsjednika komisije za sigurnost sam u redovnom kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova FBiH Ramom Isakom”, kaže Mioković te se potom nadovezao na izjavu Mehanovića da se u MUP-u TK-a ne provode ljekarski pregledi.

“Više od 20 godina sam bavim problematikom sigurnosti, bio sam sudionik i ozbiljnijih propusta, ali nikada ništa skandaloznije nisam čuo od izjave aktuelnog ministra MUP-a TK kada je izjavio da su ljekarski pregledi elitne jedinice policije TK stopirani. Ovo je nešto oko čega Vlada TK-a treba stalno da zasjeda.

Mislim da tužilaštvo TK ima priliku da onu sramnu konferenciju nakon ubistva Nizame ispravi na način da sada svoj posao obavi onako kako treba i obavjesti javnost”, zaključuje Mioković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79