Izmjene Krivičnog zakona RS-a utjerat će strah u kosti medijima ne samo u RS-u, već širom BiH

Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona izazvao je burne reakcije u javnosti, a naštetit će ne samo medijskim radnicima u RS-u, već i širom Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske razmatrala je uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakon ovog entiteta. Nakon javne rasprave očekuje se da će Narodna skupštine Republike Srpske glasati za uvođenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona koje se navode u novom Nacrtu.

Advokat Asim Crnalić je za Klix.ba pojasnio da ukoliko se Nacrt usvoji, to neće predstavljati opasnost samo za medije u Republici Srpskoj, već za sve medije i novinare u Bosni i Hercegovini.

“Te izmjene se odnose, prema mom stajalištu, i na građane i na pravne subjekte u Federaciji BiH. Tako da ako, recimo, neki novinar napiše tekst koji se protivi izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske, odnosno, ponovnom kriminaliziranju uvrede i klevete, onda bi mogao odgovarati pred sudom u RS-u. To bi se moglo desiti”, poručio je Crnalić.

Vijest o mogućem vraćanju klevete i uvrede u Krivični zakon zabrinula je kako domaću javnost, tako i brojne strane zvaničnike. Povodom novog Nacrta oglasio se i Ured visokog predstavnika u BiH koji je poručio da predložene odredbe zanemaruju demokratske principe.

Asim Crnalić je poručio da je ovo direktan i vrlo grub udar na slobodu javnog izražavanja, a koja je konvencijsko pravo, pa onda i ustavno pravo u BiH.

“Uvodi se praktično verbalni delikt i silom prilika samocenzura. Jer će svaki novinar voditi računa o tome šta piše u strahu od krivične odgovornosti”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79