Izmjene zakona u Srbiji: Doživotni zatvor za silovatelje

Ministarstvo pravde Srbije predložilo je izmjene Krivičnog zakonika koje će rezultirati značajnim pooštravanjem kazni za krivična djela nasilja, silovanja i zlostavljanja, uključujući i kazne doživotnog zatvora.

Ministarka pravde Srbije, Maja Popović, naglasila je da će se za sve oblike krivičnih djela silovanja, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa djetetom moći izreći kazna doživotnog zatvora. Osim toga, predloženo je i pooštravanje kazni za nasilje u porodici, posebno ako je izvršeno korišćenjem oružja ili ako je došlo do teške tjelesne povrede ili narušavanja zdravlja žrtve. Također, predloženo je kazneno gonjenje za one koji krše sudski naložene mjere zaštite od nasilja u porodici.

Ovim izmjenama zakona, Srbija želi poslati jasnu poruku žrtvama nasilja, posebno ženama, da će država odlučno reagirati kako bi zaštitila sve žrtve nasilja i osigurala da počinitelji budu primjereno kažnjeni.

Očekuje se da će izmjene Krivičnog zakonika biti usvojene tokom sljedeće godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79