Iznimke za prelaz preko granice sa Hrvatskom: Može i bez testa, ako ćete glasati u nedjelju

30. svibnja navršava se pola godine kako je Republika Hrvatska donijela odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci dozvoljeni samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus, potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, ili potvrdu da se vlasnik istog oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2.
Četvrta opcija je obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana, navodi se na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Šuška se da bi, kao što je to bilo i prošlog ljeta, režim na granici mogao popustiti početkom lipnja, budući da preteže turistička priča i egzistencija ugostitelja, a u tom kontekstu spominje se 1. lipanj, što ipak nije službeno potvrđeno. Druga strana, u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, prema prvim susjedima, s kojim dijeli tisuće kilometara granice bila je maksimalno otvorena.

Tako državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. Na granici naše zemlje test se traži samo za strane državljane, no ne i za prve susjede. Izvjesno je da bi i Hrvatska mogla otvoriti vrata prvim susjedima u kontekstu nadolazeće turističke sezone.

U međuvremenu, u Hrvatsku bez testa možete otići u nedjelju, budući da su lokalni izbori.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova za N1 su potvrdili da će se “na dan izbora omogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze”.

Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19. “Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, poručili su iz MUP-a.

Bilo kako bilo, oko otvaranja granica RH ništa nije sigurno, a moguće je da će ih neodgodivi osobni razlozi otvoriti ipak prema BiH. U međuvremenu, u nedjelju možete u tu zemlju bez ikakvih potvrda i testova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79