Izolacija uz sankcije: Američka službenica Samantha Power se neće susresti s Dodikom

Sankcije koje su prošle sedmice Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i drugima – što je praksa koju ozbiljno razmatraju i države Europske unije (EU) – već su počele da daju efekte u smislu međunarodne izolacije čovjeka koji otvoreno ugrožava mir i stabilnost naše zemlje.

Snažna poruka

Naime, za razliku od vremena prije posljednjih sankcija kada su se Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena, kao i viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer “srdačno” susretali sa Dodikom, to bi uskoro mogla biti stvar prošlosti.

Naime, iako je najavljen njezin susret sa članovima Predsjedništva BiH, Samantha Power, aktuelna administratorica USAID-a koja sjedi u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama UN-u i nekadašnja savjetnica američkog predsjednika Baracka Obame za ljudska prava koja naredne sedmice dolazi u Bosnu i Hercegovinu – po svemu sudeći se neće sastati sa Dodikom!

Ova informacija je potvrđena portalu Radiosarajevo.ba iz američkih izvora.

To je direktna poruka Bidenove administracije lideru SNSD-a.

Power će u Bosni i Hercegovini boraviti od 18. do 21. januara ove godine.

Tokom ove posjete predstavnica administracije predsjednika Joe Bidena imat će niz susreta.

Centralna tema posjete Power, kako saznajemo, bit će borba protiv korupcije, nastavak demokratskih procesa, kao i aktuelna situacija u našoj zemlji koja je u posljednje vrijeme eskalirala do razine mogućih sigurnosnih ugroza.

Bez euforije

S druge strane, Erol Avdović, novinarski veteran i dugogodišnji izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) upozorava da dolazak stare bosanske prijateljice, u čijoj profesionalnoj biografiji stoji i da je ona karijerno “dijete Bosne”- ne treba doživjeti euforično.

Power, je svoju meteorsku diplomatsku karijeru lansirala kao novinarka u bosanskom ratnom vihoru (1992-1995), ali to, po Avdoviću, više nema veze sa ovim trenutkom bosanskohercegovačke povijesti. Čak bi se, tvrdi on, moglo reći da je njen dolazak baš sada – prilično simptomatičan.

“Njeno prisustvo u Sarajevu koincidira sa ponovnim dolaskom Palmera u BiH, vjerovatno, (ako se naravno ne pokaže drugačije) – s istim namjerama, da mijenja izborni zakon prvenstveno u dogovoru s liderima HDZ i SDA. Amerikanci naime, već duže vremena govore kako je za BiH ključan hrvatsko-bošnjački dijalog. Ali, i tu je fundamentalna greška – je za opstanak Bosne i Hercegovine trebao bi to biti najvažniji dijalog svih bosanskih građana i naroda; zvuči preglomazno i nepraktično ali je tačno”, zaključio je Avdović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79