Izrečena presuda: Sanader je kriv, HDZ odgovoran

Izrečena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.
Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu biti na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.
U toku je izricanje presude:
– Vodeća parlamentarna stranka predstavljajju koncentraciju moći u svim segmetima društva. Od trgovačkih društava i institucija tražio je da Fimi mediju.
Kad su je angažirali HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu.
Prvooptuženi Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi.
U vremenu od 2005. do 2009. godine u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišiž ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8,2 miiona kuna iskoristeno je za financiranje HDZ-a.
Na sastanku 4. aprila 2007. godine koristeći autorit predsjednika vlade i sistem ovisnosti naložio da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove.

 

Odvjetnici HDZ-a ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni
I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.
Odvjetnici HDZ-a ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi, kako tvrde, “kontradiktorni, nesuglasni i nelogični”.
Barišićev je odvjetnik, pak, u svom završnom govoru danas kazao da je HDZ-ov rizničar, koji je bio i šef Carinske uprave, izričito postupao po nalogu Ive Sanadera, koji je stranku vodio autoritarno. Barišić pritom, tvrdi njegov odvjetnik Tomislav Grahovac, nije dovodio u pitanje Sanaderove naloge, a bio je uvjeren da sve radi za dobrobit stranke. Kazao je i da u to vrijeme nikome nije palo napamet proturječiti Sanaderu te da mu je Barišić bio blizak bez obzira na to koliko bivši premijer to negirao.
Uz Sanadera, Barišića i HDZ na optuženičkoj klupi su i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Vlasnica Fivlasnica agencije Fimi Mediami Medije je tokom ponovljenog suđenja preminula

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi Media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tokom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.
Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 miliona kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 miliona kuna te platiti pet miliona kuna kazne.
Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.
Sanader, koji od 2019. godine izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. godine za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79