Izrečene mjere: Iz Bosne i Hercegovine protjerano 36 migranata

Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca na području Bosne i Hercegovine, a posebno na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona.

Na području općine Travnik, službenici Službe uz asistenciju policijskih službenika MUP-a SBK/KSB provode pojačane operativne aktivnosti, odnosno kontrolu objekata u kojima borave migranti s ciljem utvrđivanja legaliteta i kontrole kretanja migranata te su pronađena 34 migranta koja su bila predmetom rada Službe.

Također, Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije, udaljila 36 stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine. Predmetnim licima, prethodno su izrečene mjere protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar. Među udaljenim licima je 15 državljana Pakistana, osam državljana Bangladeša, dva državljana Afganistana te 11 državljana Turske.

Osam državljana Turske vraćeno je u Republiku Tursku, dok su ostala lica, s obzirom da je u postupku utvrđeno da su prethodno boravila na teritoriji Republike Srbije, u skladu s odredbama Sporazuma o readmisiji, vraćena u Republiku Srbiju.Samo u proteklih sedam dana predmetom rada Službe bila su 680 migranta od kojih su 545 iskazala namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U istom periodu, Služba za poslove sa strancima izrekla je mjeru protjerivanja s teritorije Bosne i Hercegovine sa zabranom ulaska i boravka za 35 lica od kojih je 14 državljana Bangladeša, 3 državljana Pakistana, 13 državljana Turske, jedan državljanin Maroka, dva državljanina Srbije i dva državljanina Afganistana. Navedena lica stavljena su pod nadzor u Imigracioni centar do njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima će, u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima, i dalje kontinuirano nastaviti s pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79