Izvoz Bosne i Hercegovine smanjen za 6,6% u prvih 11 mjeseci

Izvoz Bosne i Hercegovine smanjen za 6,6% u prvih 11 mjeseci


Izvoz iz Bosne i Hercegovine u periodu od januara do novembra ove godine iznosio je 15 milijardi i 478 miliona KM, bilježeći pad od 6,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u istom razdoblju iznosio je 25 milijardi i 493 miliona KM, što predstavlja smanjenje od 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pokrivenost uvoza izvozom u navedenom periodu iznosila je 60,7 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit bio 10 milijardi i 15 miliona KM, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA-e (Srednja Europa Free Trade Agreement) smanjen je za 4,2 posto, dosegnuvši iznos od dvije milijarde i 893 miliona KM, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 978 miliona KM, bilježeći pad od 7,9 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 97,2 posto.

Izvoz iz BiH u zemlje Europske unije zabilježio je pad od 7,4 posto, s iznosom od 11 milijardi i 345 miliona KM, dok je uvoz iznosio 15 milijardi i 16 milijuna KM, što predstavlja rast od jedan posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 75,6 posto.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija