Izvoznici u problemima: Zbog dugog zadržavanja na granici sa Hrvatskom proizvodi propadaju

Izvoznici svježih kornišona i šljiva kazali su kako na graničnom prelazu Gradiška tridesetak kamiona stoji i ne može da pređe granicu zbog sporih procedura s hrvatske strane.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, kazao nam je kako su se zahtjevom za rješenje ovog problema obratili i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH, pa smo od njih tražili odgovor na pitanje kada će ovaj problem biti riješen.

“Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja se već u maju obratila Državnom inspektoratu Republike Hrvatske i zamolila da se radno vrijeme fitosanitarne inspekcije na graničnom prelazu Gradiška – Stara Gradiška produži u periodu od juna do septembra, dok traju berba i izvoz voća i povrća u Evropsku uniju. Na naš dopis dobili smo odgovor da će imati u vidu povećan broj pošiljki, koje se u navedenom razdoblju prijavljuju fitosanitamoj inspekciji na graničnom prelazu Gradiška – Stara Gradiška i mogućnost produžetka radnog vremena. S obzirom na to da nije došlo do produžetka radnog vremena, ponovo smo im se obraćali zahtjevom za produženje, ali do sada nismo dobili pozitivan odgovor na naš zahtjev”, kazali su za Klix.ba iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Podsjetili su kako je radno vrijeme fitosanitarne inspekcije Hrvatske na svim graničnim prelazima do 15 sati te kako je Hrvatska uvezana u informacioni sistem EU i prati frekvenciju prolaska kamiona te da na osnovu toga odlučuju o produženju radnog vremena.

“Očekujemo da će nakon ova dva dana, kada se pojavio veliki broj kamiona na graničnom prelazu, radno vrijeme fitosanitarne inspekcije biti produženo, jer je i prošle godine radno vrijeme produženo tek 15. jula”, istakli su iz uprave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79