Jačanje veza: Švedska šefica diplomatije dolazi u posjetu BiH

Ministrica evropskih poslova Švedske, Jessika Roswall, dolazi u službeni posjet Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine.

Tokom posjete, ministrica će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Ova posjeta dolazi u trenutku kada je Evropsko vijeće podržalo otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, što je ministrica Roswall srdačno čestitala bh. institucijama. Istaknula je važnost nastavka rada na reformama kako bi BiH ostvarila napredak na putu ka EU.

Ministrica Roswall naglasila je da Švedska podržava Bosnu i Hercegovinu kako u političkom, tako i u finansijskom smislu, te da su oni jedan od najvećih bilateralnih donatora zemlji.

Njihov sveobuhvatni cilj je pružiti podršku BiH u implementaciji evropskih reformi, naglasivši da je njeno mjesto u evropskoj porodici.

Posjeta ministrice Roswall uključuje i susrete sa predstavnicima nevladinog sektora i međunarodne zajednice, na kojima će se raspravljati o budućim koracima BiH na putu ka EU.

Ova posjeta jasno pokazuje podršku Švedske evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, te jačanje veza između ove dvije zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79