Jadransko more sve je slanije i toplije, u Dubrovniku već sada dostiže 28 Celzijevih stepeni! Šta se događa?

Neobično visoku temperaturu mora prokomentirao je znanstveni suradnik s Instituta za more i priobalja Sveučilišta u Dubrovniku, doktor znanosti Rade Garić

Posljednjih dana Dubrovčani i njihovi gosti svjedoče neobično toplom moru za ovo doba godine. Naime, prema mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda, more na dubrovačkom području je početkom ovog tjedna doseglo čak 28 Celzijevih stupnjeva, što se poklapa s početkom prvog ovogodišnjeg toplinskog vala, piše Dubrovački vjesnik.

Neobično visoku temperaturu mora prokomentirao je znanstveni suradnik s Instituta za more i priobalja Sveučilišta u Dubrovniku, doktor znanosti Rade Garić.

– U srijedu, 29. lipnja mjerili smo kraj Lokruma temperaturu mora koja na površini iznosila 27 Celzijevih stupnjeva. Mi ne mjerimo često temperaturu mora, većinom dvaput mjesečno, radimo dubinska mjerenja, sondu spuštamo na 100 metara dubine i svaki metar mjerimo, nemamo kao DHMZ plutaču. Ovako toplo more bilo je u lipnju 2010., tada je temperatura mora na površini iznosila 25 Celzijevih stupnjeva, 2012. je u lipnju bilo 25 Celzija, a 10. srpnja iste godine 27 Celzijevih stupnjeva. Monitoring radimo od 2008. na Lokrumu, ali 27 Celzijevih stupnjeva u lipnju dosad nismo zabilježili. Taj prvi stupac mora koji ide do 100 metara dubine, ta temperatura posljedica je toga što nema vele vjetra pa se to stigne jako ugrijati. Ako puše, ne bude ovoliko toplo, a ovih dana nismo imali nešto posebno vjetra – ističe znanstvenik.

Dodaje kako 2022., što se tiče početka godine, spada među hladnije godine.

– Imali smo neobično hladnu zimu, što se tiče ove godine. U 2012. i 2018. je isto bila hladnija zima u tom desetogodišnjem razdoblju od 2012. do 2022. Kod nas je najhladnija veljača, a tu govorimo o stupcu od 100 metara, gledamo prosjek za cijeli stupac. Prvi metar se najviše zagrije, a tek kroz godinu će se vidjeti kakva je situacija, svakako, najproblematičniji je trend jer imamo ukupni trend zagrijavanja mora. Nama je more svake godine sve toplije i slanije, imamo taj uzlazni trend. Za taj dugoročni trend na otvorenom moru analiziramo prosjek stupca od 200 do 800 metara dubine – ističe dr. sc. Rade Garić i otkriva kako postoji dugoročni graf s promjenama temperature i saliniteta od 80-ih godina prošlog stoljeća gdje se vidi da se more sveukupno zagrijalo za više od jednog stupnja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79