Jagma za drva već u maju

Mnogi građani Banjaluke već nabavljaju ogrev za narednu grijnu sezonu, a kako je maj počeo sa niskim temperaturama i kišom umjesto proljetne idile, to ih je dodatno motivisalo da razmišljaju o grijanju u kućama.

Saša Č. sa Paprikovca kazao je da je već kaparisao 20 metara drva za iduću zimu i da je cijena 80 KM po metru cjepanice.

“Dugogodišnji nabavljač će mi drva isporučiti krajem maja ili početkom juna i kaže da se može očekivati da u jeku sezone nabavke drva budu i do 100 maraka, te možda bude i nestašice ovog energenta. Ja uvijek nastojim što ranije obezbijediti ogrev”, rekao je on.

Nenad S. iz Zalužana rekao je da je već nabavio četiri palete peleta za sljedeću godinu i da još grije u kući jer imaju malu djecu, a temperature su niske.

“Niko nije očekivao da će niske temperature ovoliko potrajati. Ja sam već nabavio ogrev za sljedeću godinu, a još ložim. Ako bude potrebe moraćemo još naručiti”, dodao je ovaj mještanin Zalužana.

Dušan P. iz Borika već je nabavio drva za narednu zimu. Naručio je iscijepana drva, a njegova porodica i on još se griju.

“Trenutno su i malo niže cijene, tako da je lakše kupiti sad nego kasnije. Na jesen treba razmišljati o zimnici”, kazao je ovaj mještanin Borika.

Prodavač drva sa područja grada, koji je htio da ostane anoniman, rekao je da je već krenulo sa povećanom prodajom drva i da ljudi često zovu i naručuju.

“Ove godine je ranije počela prodaja nego prošlih sezona jer su još niske temperature. Iskreno, nisam očekivao da će biti već tolika potražnja, uglavnom je pri kraju ljeta i početkom jeseni, ali dobro je dok se traži”, rekao je prodavač.

Prema njegovim riječima, cijena zavisi od toga koje je drvo i kakav je kvalitet.

“Ja prodajem samo iscijepana drva, i to bukvu, grab i hrast, a cijena je 90 KM sa prevozom, ali na jesen ne garantujem da će ostati ista cijena”, dodao je ovaj prodavač.

U kompaniji “Drvoprodex” iz Karanovca su rekli da je potražnja veća možda i zbog toga što imaju akcijske cijene u aprilu i maju.

“Cijena tone peleta je 330 KM, a najčešće se naručuju dvije, pet ili sedam paleta, zavisi od toga koliko je domaćinstvo, a na jednoj paleti je 1.050 kg”, kazali su u ovoj kompaniji za Nezavisne.

Varala muža s komšijom pa ga prijavila

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79