Jajčani jednoglasni: Ne želimo MHE na Plivi i Vrbasu

Zahtijevamo sazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća Jajce s temom zabrana izgradnje mini hidrocentrala na području naše općine.

Nakon što smo dočekali da konačno imamo formirano Općinsko vijeće i izabranog predsjedavajućeg, a poučeni prethodnim dešavanjima vezanim za problematiku izgradnje mini hidrocentrala i napada na vodene tokove na području Jajca.

Smatramo da ti napadi neće prestati i da su apetiti investitora, nažalost, neutaživi. Investitorima ide u prilog i poticaj koji dobijaju za obnovljive izvore energije, a koji plaćamo mi građani kroz račun za struju, te se i zbog ovog moramo dodatno zaštititi.

Kad se ukine finansiranje mhe kroz ovu vrstu poticaja, one će se prestati graditi, jer su uglavnom neisplative i neće biti interesantne za gradnju.
Mi, kao ekološka grupa aktivista, koji smo učestvovali i u akciji sprječavanja izgradnje dvije mhe na Plivi, zahtijevamo tematsku sjednicu općinskog vijeća s jednom tačkom dnevnog reda i to:

Zabrana izgradnje mini hidroelektrana na području cijele općine Jajce u narednih 50 godina, što podrazumijeva sve vodene tokove na području opštine Jajce, što podrazumijeva Plivu, Vrbas i sve njihove manje pritoke čiji su vodeni tokovi na području naše općine.

To podrazumijeva da općina ne izdaje saglasnost za izgradnju MHE.

Ovaj zahtjev temeljimo na volji građana koju su oni izrazili potpisivanjem peticije gdje smo skupili 4.000 potpisa u pisanoj formi kao i oko 5.000 u elektronskoj formi.

Također, u našoj borbi nas je podržalo i 50 udruženja građana i sportskih udruženja koja djeluju u Jajcu. Svjesni smo da je Srednjobosanski kanton najviše napadnut ovakvom izgradnjom i da se to što prije mora spriječiti kako bismo sačuvali naše rijeke.

Trećina minihidroelektrana u BiH se nalazi u našem kantonu.

Zastarjele i po prirodu štetne tehnologije kao što su MHE se sele iz razvijenih zemalja i podmeću nama kao investicioni razvojni projekti koji obećavaju „nepostojeća“ radna mjesta i obmanjuju javnost. Krajnje je vrijeme da se s ovakvom praksom završi.

Pošto smo, u toku naše borbe, imali podršku naših izabranih vijećnika, smatramo da će biti dovoljno političke volje za izglasavanje jednog ovakvog prijedloga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79