Jaka pijavica kod Dubrovnika – objavljen snimak: “Bila je ogromna”

Jučerašnji dan označio je kraj hladnog razdoblja koje je bilo obilježeno čak i snježnih pahuljama prošle sedmice ponegdje uz obalu Jadranskog mora.

Kako piše Dalmacija danas, bura i hladnoća su prošle, barem prolazno, a jugo u jačanju i pad tlaka zraka sigurni su predznaci promjene vremena koja je već nastupila.

U hladnijem dijelu godine podaci o površinskoj temperaturi mora znatno se rjeđe spominju nego u toplijem, no prigodno ćemo spomenuti da je more od 9°C ponegdje uz obalu Istre do znatno viših 16 Celzijevih stepeni na dubrovačkom području.

Toplina mora mogla je, s nadolazećom nestabilnom zračnom masom, utjecati na pojavu pijavice koju su tijekom srijede promatrali Dubrovčani.

Prilično jaka pijavica razvila se na moru kod grada, no nije stigla do kopna, samim time nije napravila bilo kakvu štetu.

Nekoliko fotografa je snimilo prizor, u vrijeme zalaska sunca. Vrijedni su, očekivano, bili dubrovački lovci na oluje…

“Bila je ogromna. Trajala je desetak minuta. Ovakvi prizori su najčešći u jesenskim mjesecima, no očito su atmosferski uvjeti bilo povoljni za nastanak ove fascinantne meteo pojave”, govori lovac na oluje.

 

Posted by Mikula Mali on Srijeda, 20. Januar 2021.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79