Japan i Amerike uložile blizu tri milijarde eura u BiH

Sjedinjene Američke Države i Japan su, pored Evropske unije, najveći i najznačajniji razvojni partneri Bosne i Hercegovine.

Ove dvije države su od kraja rata 1995. do danas osigurale ukupno oko 2,7 milijardi evra za humanitarnu pomoć, obnovu porušene zemlje te ekonomski razvoj i obrazovanje u BiH.

Evropska unija je u istom periodu osigurala oko 3,5 milijardi evra.

Od drugih zemalja donatora, Kanada je preko svoje Agencije za međunarodni razvoj (CIDA) provela više od 120 projekata u BiH, vrijednih blizu stotinu miliona evra.

Ove tri države su članice Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira u BiH i, nakon EU-a, najveći “kontributori” Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Naime, sredstva za financiranje dodjeljuju zemlje članice Savjeta za primjenu mira (PIC).

Savjet za primjenu mira u BiH (PIC) je nastao u decembru 1995.godine, nakon što je potpisan Dejtonski sporazum koji je zaustavio rat u BiH.

PIC se sastoji od 55 država i predstavnika različitih međunarodnih organizacija, a Upravni odbor čine SAD, Rusija, Ujedinjena Kraljevina, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Predsjedništvo EU i Evropska komisija, te Organizacija islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

Četvrt vijeka međunarodne supervizije u BiH

Oni na različite načine pružaju podršku mirovnom procesu – osiguravajući financijska sredstva, dajući trupe u sastav EUFOR-a, ili izravno provodeći operacije u Bosni i Hercegovini.

Budžet OHR-a za 2020. – 2021. godinu iznosi nešto više od 5,3 miliona evra, od čega Evropska unija izdvaja 54,37 posto, Sjedinjene Američke Države 22 posto, Japan 10 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije (OIC) 2,5 posto, Ruska Federacija 1,2 posto i ostali ukupno 6,9 posto, piše RSE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79