Jasan stav: Vrata EU i NATO-a moraju ostati otvoreno za BiH

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska naglasile su svoju zajedničku predanost unapređenju euroatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

State departmenta jučer je objavio zajedničku izjavu Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske povodom Strateškog dijaloga između ove dvije zemlje.

Održalan je Strateški dijalog u Vašingtonu, koji je istaknuo produbljivanje saradnje između SAD i Hrvatske i postavio viziju zajedničkih ciljeva promovisrnje mira, sigurnosti i prosperiteta kako u Evropi tako i na globalnom nivou razini, navodi se na stranici američkog State Departmenta.

Strateški dijalog dolazi u danima kada Sjedinjene Države i Hrvatska obilježavaju 30. godišnjicu diplomatskih odnosa.

Direktor za politička pitanja Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH Petar Mihatov i pomoćnica američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja dr. Karen Donfried predvodili su Strateški dijalog koji je uključivao rasprave o šest ključnih stubova bilateralnih odnosa: globalna pitanja, odbrana i sigurnost, energija i klimatske promjene, regionalna saradnja, trgovina i ulaganja i međuljudske veze.

Strogi kriteriji
U okviru “regionalne saradnje” navodi se da su Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istaknule svoju zajedničku predanost unapređenju euroatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana i viđenju hrvatskih susjeda čvrsto usidrenih u Europi – slobodnoj, cjelovitoj i u miru.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska naglasile su svoju zajedničku predanost unapređenju euroatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska priznale su da zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti stroge kriterije za pridruživanje EU i NATO-u, ističući da vrata ovim organizacijama moraju ostati otvorena i održiva kako bi se podstakle neophodne reforme za promicanje trajne stabilnosti i sigurnosti.
Sjedinjene Američke Države i Hrvatska složile su se oko važnosti očuvanja stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te potrebe da se osiguraju izborne i ograničene ustavne reforme u cilju eliminacije svih oblika diskriminacije i osiguranja ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i prava svih građana.

Oni su se također složili sa potrebom da se eliminišu prevare, korupcija i pritisak na birače, te da se osigura da izborni ishodi odražavaju volju naroda. Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istakle su važnost da zemlje zapadnog Balkana riješe kratkoročno naslijeđe i otvorena pitanja kao suštinski korak na njihovom euroatlantskom putu.

Povratak za sto
Sadržaj iz Strateškog dijaloga koji se odnosi na našu zemlju nosi iste poruke koje je poslao državni sekretar Entoni blinken (Antony Blinken) u pismu Predsjedništvu BiH u novembru 2021. godine.

Tada je pozvao sve strane u BiH na dijalog, te se dotakao i izmjena Izbornog zakona BiH.

– To zahtijeva povratak za sto, učestvovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak zemlje naprijed. Stabilnost i prosperitet BiH zahtijevaju saradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane. Ne možemo dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

Izborni zakon i ograničene ustavne reforme također su od ključne važnosti za rješavanje problema diskriminacije i ispunjavanje evropskih standarda – navedeno je piše u pismu koje je tada dostavljeno članovima Predsjedništva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79