Jasmila se ponovo oglasila: “Prestati s manipulacijom koja nas izjednačava sa lažovima”

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić se ponovo oglasila o temi broja ubijene djece tokom opsade Sarajeva te još jednom pozvala vlasti da objave tačan broj ubijenih građana Sarajeva “kako bi prestala manipulacija i izjednačavanje s onima koji lažu o agresiji”.

“Hvala svima na kostruktivnom razgovoru o jako važnoj temi broja ubijene djece u Sarajevu. Jedno ubijeno dijete je previše i svaki broj je strašan. Laganje o broju ubijene djece ponižava i žrtve i preživjele”, započela je Jasmila poruku na svom Facebook profilu.
Ponovila je isti zahtjev koji je iznijela u svojoj prethodnoj objavi – zatraživši da se konačno utvrdi tačan broj ubijenih građana Sarajeva, uključujući djecu.

“Kao građanka Sarajeva zahtijevam od Kantonalne vlade i premijera Edina Forte te gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da objave tačan broj ubijenih građana Sarajeva kako bi prestala manipulacija koja ponižava žrtve i izjednačava nas sa onima koji lažu i o karakteru agresije i o brojevima ubijenih u ovom ratu”, poručila je.

Dodala je kako se na njenom Facebook zidu pojavio “niz konstruktivnih prijedloga o utvrđivanju odgovornosti (zbog čega ili koga nemamo tačne brojeve)” te je predložila medijima i tužilaštvu da “istraže rad institucija koje smo plaćali trećinu stoljeća da nam daju istinite podatke oko kojih se još uvijek, skoro 30 godina nakon rata sporimo s obzirom na to da nisu radili svoj posao ili su ga radili pod političkom kontrolom kojoj je odgovaralo muljanje”.
“Smatram ovo pitanje od krucijalne važnosti za proces daljeg života u BIH. Pošto neću više moći odgovorati ljudima i botovovima (jer nemam više vremena) želim se zahvaliti svima koji su dali svoje mišljenje. Ja ću sigurno biti i dalje uključena u ovu temu, ali na druge načine”, poručila je.

Podsjećamo, politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo prije nekoliko dana je pokrenuo temu koja propituje broj ubijene djece tokom opsade Sarajeva te je ponudio i novčanu nagradu za onog ko mu dostavi relevantne podatke.

Nakon toga se uključila i sama Žbanić te je na svom Facebook profilu kazala kako “neće nuditi pare kao Puhalo”, ali je od nadležnih zatražila spisak ubijene djece Sarajeva kazavši da smatra da “sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica”.

Puhalov, ali i Jasmilin komentar izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama, a mišljenja u komentarima su bila podijeljena. Dok su se neki složili s propitivanjem broja poginulih, drugi su ovakvu reakciju smatrali izdajom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79