Jasmila Žbanić: Neću nuditi pare kao Puhalo, ali gdje je spisak ubijene djece Sarajeva?

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić pozvala je nadležne da dostave spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva kako bi se utvrdio tačan broj o kojem se spekulise ovih dana.

“Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulić. Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”, napisala je Žbanić.

Nakon ove objave na Facebooku uslijedili su komentari od “Sram te i stid bilo”, “Izdali ste prave patriote i djecu patriota i ovo će vam se pamtiti i poslije smrti” do poruka podrške poput “Ulili ste mi nadu da za Bosnu nade ima dok je osoba poput vas i Srđana…Najdublji naklon obom”.
U jednom od komentara Jasmili Žbanić je dostavljen link na knjigu/publikaciju “Posljedice opsade Sarajeva: genocid, urbicid i ekocid” unutar djela “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995.” u kojoj se navodi da je tokom opsade u Sarajevo stradalo 1.601 dijete, a kroz tabelarni prikaz je navedeno koliko je djece stradalo po ratnim godinama.

Ubrzo je uslijedio odgovor Jasmile Žbanić koja je poručila da u toj knjizi nema imena ubijene djece, datuma smrti kao ni mjesta gdje su sahranjeni.

“U Knjizi mrtvih, Centra za istaživanje i dokumentaciju navode se imena djece, datum rođenja, od čega su tačno stradali, gdje su sahranjeni – broj ubijene djece je duplo manji. Gdje su imena ostalih? Srpski instituti tvrde da je u Kravici ubijeno 5.000 civila, ali nema imena pa se podatak ne smatra relevantim. Svima nam je bolje da dođemo do istine. Ako je istina 1.601 dijete onda valjda nije problem dati spisak sa imenima. Gdje je spisak?”, pitala je bh. rediteljica.
Temu o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva pokrenuo je politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo koji je pozvao nadležne ili da dokažu da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili da prestanu koristiti taj broj.

On je čak ponudio i novčanu nagradu od 10.000 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koje mu donesu, kako je napisao, relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete. Njegov tekst izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79