Jasmila Žbanić razočarana postupcima Trojke: Mislila sam da će biti bolje, ali iznenadili su nas negativno

Jasmila Žbanić razočarana postupcima Trojke: Mislila sam da će biti bolje, ali iznenadili su nas negativno


Bh. rediteljica Jasmila Žbanić izrazila je svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u kinematografiji u Bosni i Hercegovini, posebno kritikujući novu vlast zbog njihovih odluka koje negativno utiču na filmsku industriju.

U intervjuu za Nova.rs, Žbanić je govorila o svom radu na seriji “Znam kako dišeš” i istakla važnost BHContentLaba, inicijative BH Telecoma koja je omogućila finansiranje i brzu realizaciju projekata.

“Rad na ‘Quo Vadis, Aida?’ bio je izuzetno težak zbog potrebe za koprodukcijama s devet zemalja, dok smo sa BHContentLabom sve uspješno realizirali unutar kratkog vremenskog perioda. Nažalost, ova vrijedna platforma će uskoro biti ugašena,” rekla je Žbanić, izražavajući razočaranje odlukama nove vlasti da ukinu podršku ovakvim projektima i blokiraju Fondaciju za kinematografiju.

Jasmila Žbanić posebno je iznenađena što se ove odluke donose od strane nove vlasti koja nije desničarska, te je očekivala pozitivan pomak u kulturnoj politici. “Ovo što rade nije usmjereno protiv filma kao takvog, već se radi o amaterskom pristupu kulturi, bez svjesnosti o važnosti kulturne politike,” istakla je.

Također, Žbanić je govorila o problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava zbog svoje političke podijeljenosti, ističući da, iako to sprečava uspostavljanje autoritarne vlasti kao u Srbiji, ujedno otežava napredak u mnogim segmentima društva. “Bosna ne može biti autoritarna jer postoji previše različitih perspektiva, i u tom apsurdu leži naša prednost,” zaključila je Žbanić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija