Jasmin u šahtu za vodu krio 15 kg droge, sve bilo zapakovano u kesama

Jasmin Ibraković bio je na čelu organizovane grupe koja je djelovala od januara do 23. decembra prošle godine na području Srednjobosanskog kantona, općina Vitez i Busovača te Zeničko-dobojskog kantona. Grupu su činili Adnan Alispahić, Omer Đordić, Amel Zec, Tarik Brkić i Jasmin Hurem, te još nekoliko osoba čiji identitet zasad nije utvrđen.

Ovo stoji u optužnici koju je protiv optužene šestorke podiglo Tužilaštvo SBK-a, a potvrdio Kantonalni sud u Novom Travniku, gdje će se optuženi uskoro naći radi izjašnjenja o krivici. Ibraković i ostali se, naime, terete za krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Članovi Ibrakovićeve grupe su, po njegovom nalogu, drogu amfetamin miješali sa drugim supstancama kako bi dobili veću količinu, a potom su je stavljali u najlonska pakovanja od oko kilogram, nakon čega su nepoznate osobe odvozile određenu količinu droge na neku lokaciju, dok su 25 kilograma amfetamina i određenu količinu marihuane čuvali na području općina Vitez i Busovača. Drogu su, stoji u optužnom aktu, prodavali na području općina Vitez i Busovača.

Pripadnici policije SBK-a su prilikom pretresa otkrili da je Ibraković 13. juna prošle godine u mjestu Očice, općina Vitez, u šahtu za vodu držao skoro 15 kilograma amfetamina. Droga je, navodi se dalje, bila zapakovana u 15 vakuum vrećica, koje su bile stavljene u crnu vreću. I kod ostalih optuženih je pronađena određena količina droge koja je oduzeta radi vještačenja. Oko sedam kilograma amfetamina je pronađeno prilikom pretresa Alispahićeve kuće u mjestu Putiš bb, općina Busovača, piše Oslobođenje.

– Drogu je krio u dvije podrumske prostorije iako je svjestan da je prodaja, prenos i držanje droge radi prodaje zabranjeno. Narkotici su bili upakovani u kese smeđe i crne boje, koje su bile smještene u vojni ruksak zeleno-sive boje i u dvije bijele PVC kante. Kod Hurema je prilikom pretresa porodične kuće u mjestu Kruščica, općina Vitez, pronađena municija kalibra 7,9 mm u količini od 103 komada. Postupajući tužilac je Sudu, uz optužnicu, predložio i oduzimanje droga amfetamin i marihuana, te vojne municije, mobitela…

Ibrakovića je prije nekoliko godina na osnovu sporazuma o priznanju krivice osudio Sud BiH također zbog dilanja narkotika. Njemu se na teret stavljalo da je od njemu poznate osobe iz Nizozemske nabavljao drogu, kako direktno, tako i posredstvom osobe iz Zenice, i dalje je distribuirao kupcima iz BiH. Pristao je da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od jedne godine i novčana u iznosu od 50.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79