Jasne poruke iz Njemačke povodom “non papera”: Maknite ruke sa granica!

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas još jednom je jasno odbio sve ideje o prekrajanju granica i teritorijalnoj razmjeni na Balkanu.

On je odbacio sadržaj neformalnih dokumenata, takozvanih “non papera” koji kruže Zapadnim Balkanom. Savjetovao je se ne bismo trebali zamarati time.

Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem u Berlinu, Maas je rekao da je važno “maknuti ruke s granica”. Savezna vlada je uvijek odbacivala takva razmatranja i “nastavit će ih odbijati u budućnosti”, rekao je on.

Očito postoji zabrinutost u Berlinu da bi rasprave o pomicanju granica mogle ometati pristupne procese pojedinih balkanskih država na putu ka Evropskoj uniji i da bi ih stoga mogle promovirati snage koje žele spriječiti zbližavanje balkanskih zemalja s EU, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vjerujemo da bi svako prekrajanje granica, bez obzira gdje, utjecalo na cijelu regiju, sa štetnim posljedicama na svim nivoima, a mi to ne želimo. Odbacili smo ga u potpunosti u prošlosti i odbacujemo sada i u potpunosti ćemo ga odbiti u budućnosti – rekao je Maas.

Dodao je da je Njemačka vrlo ozbiljna u pogledu perspektive EU za zemlje regije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79