Javna kuhinja: U hladnim danima korisnici traže porciju više

Kako nam je kazala upraviteljica kuhinje Zilha Šeta, u narodu poznata kao Tetka Zilha, ovih dana ne očekuje povećanje broja korisnik, ali ono što je interesantno jeste da ovih zimskih dana korisnici traže po koju kutlaču više toplog variva.

“Mislim da će čak biti i smanjenje korisnika u januaru iz razloga što su neki od njih polijeni da donesu papire kada se vrši revizija korisnika. Međutim već u februaru se to popravi. No ono što je interesantan podatak jeste da ovih dana kako su mrazevi moji korisnici traže da im naspem kutlaču ili dvije više hrane. Valjda jer su mrazevi, a kući su i zima im je pa više jedu”, kazala je na početku razgovora Tetka Zilha.

Tetka Zilha je napomenula i da osim registrovanih korisnika bar nekoliko neregistovanih osoba u toku sedmice dođu i traže pomoć u vidu jednog obroka.

“Imamo neregistrovanih korisnika koji donesu šerpu pogotovo kad je grah, geršlo, makarone ili variva da mu naspemo ili ako imamo pola hljeba ili hljeb da im damo. Međutim to nije stalno. Danas je to jedno sutra možda niti jedno”, napominje Tetka Zilha i dodaje kako je baš sinoć dobila donaciju hljeba od pekara.

Osim neregistriranih osoba u kuhinju Tetke Zilhe znali su doći migranti, ali sada dolaze jako rijetko pa i ako dođu traže samo komad hljeba.

“Migranti su nam dolazili na početku, kada su bili spred Vijećnice. Tada smo svaki dan slali oko 160 sendviča. Sada kako je otvoren cenatr u Hadžićima gotovo da ih i nema pa i ako dođu to je jedan ili dva u sedmice i traže samo hljeba.”

U podjeli hrane korinscima Narodnoj kuhinji uveliko je pomogla donacija Agana Hodžića koji je trima sarajevskim narodnim kuhinjama “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni krst FBiH”, testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka.

“Ta donacija nam je mnogo pomogla. Prepolovila sam je. Pola smo ostavili za 2019. godinu jer ne znamo kakva će nam iduće godine biti nafaka. Pa da imam dati pakete za ramazan, Bajram, Božić. Mi sve praznike uvažavamo jer želimo da ako je jednima lijepo za Bajram da drugima bude lijepo za Božić”, kazala je Zilha i dodala kako će svim korisnicima povodom pravoslavnog i katoličkog Božića biti uručeni skromni paketi.

“U ponedjeljak ćemo dijeliti pakete, spojili smo pravoslavni i katolički Božić pa ćemo naše korisnike pojačati s kvalitetom hrane tako da smo im obezbijedili i svježe pile, rižu, makarone, uplatit ću im po litar mlijeka, tog dana imat će i dovoljno hljeba, da idemo s nafakom”, kazala je Tetka Zilha i dodala kako njenim korisnicima ne nedostaje hrana te da je imaju dovoljno.

Međutim napominje da oni imaju i neke druge potrebe.

“Sinoć je čovjek iz dijaspore donirao frižider, šporet i mnogo kesa dobre garderobe. Korisnici su to ispred vrata između sebe tako lijepo podijelili da su pitali jedne druge šta im je potrebno. Sve stvari su bile u jako kvalitetnom stanju samo su korištene. Vidjela sam da je ovih dana bila i velika potreba za dekama. Pa sam od Kruha sv. Ante i od Karitasa dobila sokove i deke pa smo to svima redom dijelili.”

Tetka Zilha je napomenula da je rad narodnih kuhinja uveliko olakšan otkako ih je Ministarstvo za socijalni rad i politiku uzelo pod svoje.

“Od tada mi svakog prvog dobijemo jelovnik i prema tom jelovniku dignemo robu u robnim rezervama, dobijemo hljeb i meso na adresu. I ne samo moja kuhinja već i ‘Dobrotvor’, ‘Kruh sv. Ante’, ‘Merhamet’, ‘Crveni križ’ i ‘Karitas'”, istakla je Tetka Zilha.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments