Javne nabavke u Sarajevu za vrijeme pandemije: Brojne nepravilnosti prilikom kupovine

Javne nabavke u Sarajevu za vrijeme pandemije: Brojne nepravilnosti prilikom kupovine


U okolnostima proglašenja stanja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti širenja koronavirusa na području KS, Ured je podzeo mjere na identifikacijiu koruptivnih rizika koje ovo stanje sa sobom nosi, a aktivnost koja u vanrednom stanju sa sobom nosi najviše rizika su javne nabavke.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je u 2020. godini prikupio podatake o provedenim postupcima javnih nabavki Institucija te analizirao dostavljene dokumentacije za 33 postupka provedenih javnih nabavki u periodu proglašenja pandemije uzrokovane širenjem koronavirusa.

Agencija za javne nabavke BiH je obavijestila javne institucije da u slučajevima izuzetne nužde (spašavanje ljudskih života, zdravlja i sl.) ugovorni organi mogu primjenjivati pregovaračke postupke bez objave obavještenja o nabavci, odnosno može se izuzeti primjena Zakona o javnim nabavkama u slučaju da je u pitanju hitna nabavka, neophodna za dalje sprječavanje širenja i ublažavanja posljedica koronavirusa.

Mogućnost provođenja pregovaračkog postupka bez objave obavještenja se prvenstveno odnosi na nabavke koje se mogu dokazivo dovesti u direktnu vezu sa mjerama za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa. Izuzeće Zakona o javnim nabavkama se odnosi na nužnost brze reakcije, u roku od sat ili dva, tj. kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak bez objave obavještenja.

U periodu mart – septembar 2020. godine Ured je zaprimio 12 prijava o mogućoj zloupotrebi u javnim nabavkama što je dvostruko manje nego u istom periodu prethodne godine

Pregovarački postupak bez objave obavještenja

U nastojanju da utvrdi da li su ispoštovani uslovi za provođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, Ured je na osnovu metode slučajnog odabira izdvojio sedam postupaka.

Za dva postupka je utvrđeno da je roba isporučena i prije objave tenderske dokumentacije (Opća bolnica), u tri postupka nisu mogli biti potvrđeni uslovi za provođenje ovakve vrste postupka javne nabavke jer kompletna dokumentacija nije dostavljena, a na dva postupka nije bilo primjedbi.

Zavod za javno zdravstvo KS je nabavio kombinezone u iznosu od 35.000KM, no Uredu nisu dostavili dokaz o isporuci i primopredaji robe. Isti dokaz kao ni kompletnu dokumentaciju nije imala ni Kantonalna uprava civilne zaštite prilikom nabavke sredstava za dezinfekciju u iznosu od 311.186KM.

JU Dom zdravlja KS za nabavku usluge pranja i peglanja veša također nije imala potpunu dokumentaciju o javnoj nabavci što znači da nije mogla biti utvrđena opravdanost pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama

Od devet analiziranih postupaka javnih nabavki provedenih po izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama, za šest postupaka nije mogla biti potvrđena potreba za hitnim sprovođenjem zbog toga što Uredu nije dostavljena kompletna dokumentacija, a četiri postupka nisu objavljena u Bazi podataka o javnim nabavkama na internet stranici Vlade KS.

Kantonalna uprava civilne zaštite KS je nabavila zaštitne maske u iznosu od 28.080KM, sredstva za dezinfekciju u iznosu od 10.834KM i vreće za preminule u iznosu od 9.313KM, međutim nije moguće utvrditi kada je i da li je predmetna roba isporučena.

Isti postupak koji je proveden po izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama je koristilo i Kantonalno javno komunalno preduzeće “Sarajevogas” prilikom nabavke zaštitne opreme u iznosu od 18.398KM, a iz dokumentacije koju su dostavili Uredu za korupciju nije vidljivo kada im je stigla oprema.

JU Dom zdravlja KS je nabavio hirurške maske u vrijednosti od 38.610KM i potrošni laboratorijski materijal u iznosu od 73.257, međutim nisu dostavili potpunu dokumentaciju pa nije moguće ni utvrditi opravdanost nabavke na ovaj način, kao ni to da li im je roba zaista stigla.

O svim nepravilnostima Ured za borbu protiv korupcije je obavijestio Skupštinu i Vladu KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija