Javni novac u službi politike Dragana Čovića: Općine, ministarstva i javna preduzeća finansiraju rad RTV Herceg-Bosne

Općine i ministarstva nisu jedini izvor prihoda RTV HB. Uskoro će to biti i pretplata uz račune za struju javnom preduzeća Elektroprivreda HZHB

Piše: B. Mrkić-Radević

Odluka Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona da sa 220 hiljada KM finansira Radiotelevziju Herceg-Bosne izazvala je brojne reakcije i pitanja o opravdanosti ovog postupka, s obzirom da ova TV kuća slovi kao privatna televizija Dragana Čovića i Hrvatske demokratske zajednice. Iako na takvo djelovanje, naravno, imaju pravo, pitanje je da li se to može finansirati javnim novcem.

No odluka Ministarstva obrazovanja, u vrijeme kada su uslovi u obrazovanju u BiH, pa i u ovom kantonu na poražavajuće niskom nivou, nije upitna samo etički. Ona je, utvrdila je revizija, i nezakonita. Iznos od 220 hiljada koji se realizuje u mjesečnim tranšama, uplaćuje se na bazi zahtjeva korisnika, tj. RTV HB, bez odluke Vlade, iako je Zakon propisao drugačije – da je za to potrebna odluka Vlade. Osim toga, nije definisana ni namjena korištenja sredstava. Ministar obrazovanja HNK je Rašid Hadžović (SDA):

 Niti su pisanim aktom regulisana prava i obaveze, čime nisu stvoreni preduslovi za izvještavanje i nadzor nad utroškom ovih sredstava, što je obaveza propisana članovima 46. i 57. Zakona o budžetima u FBiH i članom 41. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona – navode revizori.

Ipak, Ministarstvo obrazovanja nije jedina budžetska institucija koja finansira rad RTV HB. Unatrag nekoliko godina općine sa hrvatskom većinom donose odluku o finansiranju ove medijske kuće, na osnovu dijela vlasništva koje imaju. Općine Kreševo, Kiseljak, Grude, Kupres, Livno, Ljubuški, Neum, Posušje…

Tako je, naprimjer, Općina Grude prošle godine RTV HB „prebacila“ 37.200 KM. Načelnik Općine Grude je HDZ-ov kadar Ljubo Grizelj. Ali revizija je i u ovom slučaju konstatovala isto što i u slučaju granta Ministarstva obrazovanja HNK prema RTV HB – ugovorom nisu definisana prava i obaveze, čime je prekršen zakon.

Općina Žepče prošle godine odobrila je 25 hiljada KM za RTV HB, i to na osnovu odluke načelnika Ljube Grizelja (HDZ). Načelnik je odluke donio na osnovu Odluke Vijeća o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obaveza nad društvom RTV Herceg-Bosne d.o.o. Mostar.
Sredstva su RTV HB odobrena na zahtjev, ali bez obrazloženja na osnovu čega je utvrđena visina odobrenih novčanih sredstava:

– S korisnikom sredstava nije zaključen ugovor kojim bi se regulisala međusobna prava i obaveze i definisala obaveza izvještavanja i nadzora nad utroškom ovih sredstava. Budući da su sredstva odobrena za pomoć u radu (kao nepovratno davanje za tekuće svrhe, odnosno tekući transfer) navedeni izdatak nije evidentiran na propisanoj poziciji, u skladu sa Analitičkim kontnim planom za budžetske korisnike koji je dio Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH – navodi se u izvještaju o reviziji.

RTVHB1

PRETPLATA ZA RTV HB

Općine i ministarstva neće biti jedini izvor finansiranja javnim novcem RTV HB. Javno preduzeće Elektroprivreda HZHB i RTV HB najavili su kako će građani koji to žele, uz račune koje plaćaju Elektroprivredi HZHB moći plaćati pretplatu ovoj TV kući.
Ovaj ugovor najavio je lider HDZ-a Dragan Čović početkom jula na 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru:

– Jedna marka za hrvatsku obitelj ne znači puno, ali znači razvoju televizije Herceg-Bosna. Razmišlja se o tome da se uz račune za električnu energiju priloži i stavka za RTV HB. Time bi se osnažila televizija sadržajno i kadrovski. Nitko nam ništa nije poklonio kao Hrvatima. Nikad nam nitko neće ništa pokloniti. Podjele su luksuz. Trebamo zbiti redove da zajedništvo bude primarna zadaća svih nas. Osobito kad su godine kad moramo izmijeniti Izborni zakon i Ustav – poručio je tada.

Iz SDP-a su problematizirali ovu najavu, uz pitanje da li je Federalna vlada odobrila takav način naplate pretplate, a s obzirom da je Elektroprivreda HZHB u 90-postotnom vlasništvu Vlade Federacije BiH.

NEZAKONITOSTI U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA

Ministarstvo obrazovanja HNK, osim spomenutih 220 hiljada KM za RTV HB, izdvojilo je još 220 hiljada za pomoć medijskim kućama. Iako je Zakonom o izvršavanju budžeta propisano da raspodjelu utvrđuje Vlada, i to po precizno definisanoj metodologiji, Vlada je u novembru 2020. donijela Odluku o načinu utroška ovih sredstava kojom je definisana namjena za koju se sredstva mogu utrošiti ali nisu definisani kriteriji koji bi poslužili za vrednovanje prijava, odabir korisnika i utvrđivanje visine sredstava po korisniku. Vlada nije propisala obavezu raspisivanja javnog poziva za raspodjelu ovih sredstava, što nije u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Kantona.

Vlada je zadužila Ministarstvo obrazovanja da od „jedinica lokalne samouprave“ i Odjela za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade Kantona zatraži prijedloge medijskih kuća od značaja za lokalnu zajednicu i Kanton. Ali sačinjeni prijedlozi uopće nisu bili dodatno obrazloženi:

– Za raspodjelu transfera za pomoć medijskim kućama nije raspisan javni poziv, što nije u skladu s članom 33. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona, a Ministarstvo nije postupilo u skladu s Odlukom Vlade o načinu raspodjele sredstava jer nije izvršilo vrednovanje rada medijskih kuća i utvrdilo način dodjele sredstava po korisnicima.

Bez javnog poziva izdvojeno je i 200 hiljada KM za nauku, ali i bez utvrđenih kriterija za odabir i adekvatnog nadzora piše Žurnal.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79