Javni poziv za sanaciju cesta u TK bio otvoren samo tri i po sata, stigle 24 prijave

Javni poziv za sanaciju cesta u TK bio otvoren samo tri i po sata, stigle 24 prijave


Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava za projekte sanacije lokalnih i nerazvrstanih cesta na području Tuzlanskog kantona (TK) bio je otvoren svega tri i po sata.

Naime, javni poziv je odlukom Vlade TK raspisala JU Direkcija regionalnih cesta TK 23. augusta u 11:11 sati, a zatvoren je istog dana u 14:46 sati.

Naznačeno je da će javni poziv ostati otvoren do utroška javnih sredstava u iznosu od 2,4 miliona KM, a najduže 10 dana

Također je navedeno da je jedan od uslova apliciranja da vrijednost projekta ne prelazi 15 posto od odobrenih sredstava od 2,4 miliona KM.

Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK, rekao je u razgovoru za Klix.ba zbog čega je javni poziv brzo zatvoren.

Kako nam je objasnio mehanizam pomoći lokalnim zajednicama Vlada TK je uvela još 2020. godine te je ove godine donijela odluku 8. augusta kojom su odobrena sredstva za sanaciju lokalnih i nerazvrstanih cesta na području TK.

“U toj odluci je Vlada odredila kriterije, a mi samo sprovodimo odluku Vlade raspisivanjem javnog poziva. Dakle, Vlada je navela da vrijednost projekta ne smije prelaziti 15 posto, odnosno 350.000 KM, da se projekat mora odnositi na mrežu lokalnih, odnosno nerazvrstanih cesta, da se radi o projektima sanacije i da se mora priložiti glavni projekat, odnosno da mora postojati potpisana i ovjerena prijava nadležne lokalne samouprave ili mjesne zajednice, posjedovni list, ZK izvadak i kopija katastarskog plana”, objašnjava Omerčić.

Prema tome, dodaje, sve lokalne zajednice su imale 15 dana da pripreme svu dokumentaciju.

“Lokalne zajednice su još u maju ili junu vidjele da je Skupština kantona rebalansom predvidjela sredstva za ovu namjenu i počele su se pripremati. Ove godine smo na javnom pozivu imali neke projekte iz 2021. i 2022. godine koji su tada zakasnili s prijavom i ponovo su aplicirali”, kaže Omerčić.

Ukupno su zaprimljene 24 prijave, od čega pet nije zadovoljilo kriterije. Direkcija sada priprema informaciju o provedenom javnom pozivu koja će se naći pred Vladom TK.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija