Javni sektor kao mjesto “uhljebljenja”: Koliko je novih radnika u ovoj godini?

Privatni poslodavci u Srpskoj su za godinu dana zaposlili 8.399 radnika, dok su se u javnom sektoru skrasila 2.232 zaposlena.

Ukupno je, dakle, 10.631 osoba našla posao ili u prosjeku je dnevno zaposleno 29 osoba.

“Privatni sektor probio je brojku od 170.000 zaposlenih i time broj radnika ojačao za 8.399 u odnosu na septembar prošle godine. Od ukupnog broja zaposlenih, u javnom sektoru radilo je njih 79.398, što je rast za 2.232 radnika u odnosu na septembar prošle godine”, kazali su iz Zavoda za statistiku RS i dodali da je ova visoka zaposlenost u Srpskoj istorijska.

Mješoviti sektor, prema podacima Zavoda, smanjio je broj radnika od septembra prošle do septembra ove godine, pa je tako ostao bez 1.375 radnika, a zadružni sektor bilježi rast za 51 radnika.

Prema podacima, u Srpskoj je na kraju septembra ove godine ukupno bilo 282.702 radnika, što je povećanje za 9.307 radnika u odnosu na isti mjesec godinu ranije.

Statistika pokazuje da je od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj najviše onih sa srednjim obrazovanjem, i to 114.665. Zatim slijede visokoobrazovani, kojih ima 64.032, dok su na tržištu rada 28.134 kvalifikovana radnika. Najmanje u Srpskoj ima polukvalifikovanih radnika, i to 2.597.

Iz poslovne zajednice RS poručuju da ulažu sve napore da povećaju broj zaposlenih.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je za “Nezavisne novine” da se povećan izvoz radnika koji je bio ranijih godina zaustavio u ovoj godini.

“Povećana potražnja Evrope koja je bila ranijih godina za našim radnicima se zaustavila, a samim tim bolja situacija kod poslodavaca dovela je do povećane zaposlenosti”, kazao je Trivić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da je generisanje tražnje u zemljama Evropske unije osnovni razlog rasta industrijske proizvodnje, ali i rasta broja zaposlenih.

“U ovom trenutku jako je bitno da se prati skruktura tih radnih mjesta u privredi, a to prije svega podrazumijeva da se prati nivo produktivnosti na tim novootvorenim radnim mjestima”, kazao je Aćić za “Nezavisne novine”.

Kako je rekao, cilj je da se stvaraju radna mjesta koja će biti produktivnija, odnosno ona na kojima će se moći više zaraditi.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, istakla je da brojke govore da je sigurno smanjena stopa nezaposlenosti.

“Kada govorimo o broju zaposlenih u ovom periodu, ne treba zaboraviti da je niz podsticajnih sredstava direktno iz budžeta ponuđen poslodavcima za otvaranje novih radnih mjesta i još drugih pogodnosti”, kazala je Mišićeva za “Nezavisne novine”.

Dodala je da Zavod za zapošljavanje RS pomaže zapošljavanju radnika kroz tri projekta koja direktno pomažu novčano svako radno mjesto koje poslodavac otvori, odnosno zaposli radnika.

“Niz je podsticajnih mjera koje su išle u prilog otvaranju većeg broja radnih mjesta i sigurno je da ćemo podržati svaku mjeru koja ima za cilj povećanje broja radnika”, zaključila je Mišićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79