Javno novac ide tamo gdje je stranka ministra Hurtića prisutna na listama?

Javno novac ide tamo gdje je stranka ministra Hurtića prisutna na listama?


Odluka o izdvajanju 457.513 KM za projekte u 10 lokalnih zajednica otkriva da stranka BH Zeleni ima kandidate u čak sedam od tih sredina.​

Na sastanku održanom 3. septembra, dva dana nakon početka izborne kampanje u BiH, Komisija za izbjeglice i raseljene osobe donijela je odluku o potrošnji 457.513 KM. Na čelu komisije je Davor Čordaš (HDZBiH), dok članstvo uključuje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlida Hurtića, saznaje Fokus.ba.

Sredstva koja će biti potrošena su neutrošena iz ranijih projekata, a njihov cilj je financirati obnovu, izgradnju, socijalnu infrastrukturu, elektrifikaciju i slične aktivnosti. Uz ovu odluku priložena je i lista prioritetnih projekata, koja je izazvala zabrinutost zbog mogućeg neprimjerenog trošenja javnog novca u ovom osjetljivom periodu.

Većina javnog novca

Od ukupno 10 općina ili gradova na listi za potrošnju 457.513 KM, zanimljivo je da stranka BH Zeleni, čiji je predsjednik državni ministar Hurtić, ima svoje kandidate u čak sedam od tih općina ili gradova.

Stranka BH Zeleni, predvođena predsjednikom Hurtićem, ima svoje kandidate na listama za općinska vijeća ili skupštine općina/gradova u Doboju, Bosanskoj Kostajnici, Derventi, Tesliću, Modriči i Bosanskom Brodu, dok u Gradačcu imaju čak kandidata za načelnika.

Pored toga, većina javnog novca iz spomenutih 457.513 KM planira se potrošiti upravo u ovim zajednicama, što dodatno otvara pitanja o povezivanju političkih interesa s raspodjelom sredstava.

Kandidatska lista za Teslić
Foto: Fokus

U Doboju, za dva projekta, uključujući sanaciju parkinga unutar Medicinske škole i dio Vidovanske ulice, kao i asfaltiranje puteva Maklenovac, Ševarlije i Sjenina, predviđeno je ukupno 120.764 KM. Također, u ovom gradu državni ministar Hurtić nosi listu koalicije BH Zeleni/SDA za Skupštinu Grada.

Kandidatska lista za Doboj
Foto:Fokus

Također, u Gradačcu, gdje stranka BH Zeleni ima svog kandidata za načelnika, planirano je da se s državnog nivoa odobri ukupno 50.000 KM za dogradnju i sanaciju džamije u donjem džematu Vučkovaca, kao i za rekonstrukciju objekta za vjersku poruku u ulici Alije Izetbegovića.

I ministar je upitan o tome

U Teslićau se planira izdvajanje državnog novca za pet projekata koji se fokusiraju na uređenje kompleksa crkve, nekoliko džamija i infrastrukture, s ukupnim iznosom od 62.611 KM.

Kandidatska lista za Gradačac
Foto: Fokus

Ukupno 10.000 KM predviđeno je za Derventu, dok će Bosanska Kostajnica dobiti 7.138 KM. Modriča je planirana za iznos od 57.000 KM, a Bosanski Brod za 50.000 KM.

Dio odluke o sredstvima za projekte
Foto: Fokus

Kabinetu ministra Hurtića, Fokus je uputio pismeni zahtjev za stav o ovoj situaciji, uz napomenu da se stiče dojam kako su navedena mjesta namjerno odabrana, posebno uoči izborne kampanje. Nažalost, do zaključenja ovog teksta, odgovori na naša pitanja nisu stigli. U slučaju da ih primimo, obavijestit ćemo javnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija