Javnost uznemirena zbog najave nezavisnosti RS, a međunarodna zajednica još šuti

Iako građani Bosne i Hercegovine, bez obzira u kom dijelu žive, gledaju kako da doguraju finansijski do narednog mjeseca, oni koji imaju, a to su uglavnom političari, ne staju na loptu, već je nabacuju jedni drugima. Izjava Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da će Republika Srpske za šest mjeseci proglasiti nezavisnost, uznemirila je javnost. Iz Sarajeva poruke: mirnim putem, neće moći.

Ili ćemo se vratiti na izvorni Dejton, ili će Republika Srpska proglasiti nezavisnost, kaže Milorad Dodik.

“Tek treba da razgovaram sa predsjednikom Narodne skupštine da vidimo na koji način ćemo to činiti, koliko sam čuo i ovi iz opozicije i oni misle da treba posebnom sjednicom odgovoriti. Ja mislim da treba odgovoriti radikalno. I ako oni ne žele da na taj način to živimo u skladu s Ustavom i Dejtonom kako piše, onda trebamo se proglasiti nezavisnom zemljom, šta god ko to mislio, jer ovo je tiha smrt”, kazao je Dodik.

Dodik: Ako ne bude povratka na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglasit ćemo nezavisnost RS-a

Opozicija u Republici Srpskoj, shodno ranijim stavovima, Dodika u bici za nezavisnost, nije podržala. No, predsjednica entiteta, uvijek je uz predsjednika stranke. Predugo su, kaže, visoki predstavnici nametali svoju volju Repulici Srpskoj.

“Naravno da je logično razmišljati da je neophodno imati odgovarajući institucionalni odgovor, ja i mislim da je Narodna skupština RS najpozvanija naša institucija u kojoj sjede naši direktno izabrani predstavnici naroda, zaista najodgovornija i najprimjerenije mjesto u kojem može da se debatuje o svim stvarima i da se donose adekvatne odluke”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Odluke koje je prvi Dodik u više navrata kršio, za šta ga i danas optužuje opozicija. Ultimatumi prvog čovjeka SNSD-a, nikada neće biti prihvaćeni. Ukidanje Oružanih snaga i drugih institucija, neće se desiti ni za šest mjeseci, niti bilo kada, poručuje Šefik Džaferović. Oglasio se i predsjednik SDP-a. Nermin Nikšić poručuje: Neće i ne može biti mirnog otcjepljenja bilo kog dijela BiH.

“Čisto sumnjam da Dodik i njemu slični planiraju svoje najbliže poslati u taj rat. Ne, njihovo carstvo, njihovu slobodu vjerovatno bi trebali braniti oni koji obespravljeni čekaju da se zaposle, oni koji rade za minimalnu platu, oni koji su na granici siromaštva, kojima se svaki dan preko podobnih medija plasira njihova istina o ugroženosti Republike Srpske”, dodao je Nikšić.

Potpredsjednik SDP-a: Dodik je toliko puta najavio otcjepljenje RS da bi mogao napisati roman

Kao odgovor na Dodikove prijetnje, oglasio se novinar Mirnes Kovač na Twitteru.

“Šta kaže Ustavni zakon Ustava Republike Bosne i Hercegovine: Nesprovođenjem ili rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ukidaju se entiteti, a Bosna i Hercegovina nastavlja djelovati kao međunarodno priznata, suverena i nezavisna državna!“, napisao je Kovač.

Slično piše i Reuf Bajrović. Ako Dodik proglasi nezavisnost Republike Srpske, vraćamo se na Ustav Republike BiH. Navodeći kako smatra da je Mirko Šarović jedini bitan političar iz Republike Srpske koji shvata da je Dejtonski sporazum maksimum koji ovaj entitet može imati.

“Sve drugo je autostrada pakla za Republiku Srpsku”, navodi Bajrović.

No, brojni su i oni koji, s druge strane, aplaudiraju na svaku riječ ili potez Milorada Dodika. Međunarodna zajednica se još ne oglašava. Nedjelja je, ipak, neradni dan piše N1.

Nikšić odgovorio Dodiku: Neće i ne može biti mirnog otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79