Je li FBiH prevarila RS u priči o minimalcu?

Vlada Republike Srpske u četvrtak će saopštiti visinu minimalne plate za narednu godinu, i pored činjenice da je Vlada Federacije BiH u cilju očuvanja radnih mjesta i privrede, odustala od te ideje, i minimalac će zadržati na nivou od 596 KM, što je i sada za 104 KM manje nego u Republici Srpskoj.

U priču o značajnom povećanju minimalne plate, Republika Srpska ušla je isključivo zbog Vlade Federacije BiH koja je još polovinom godine izašla sa stavom da minimalna plata u narednoj godini bude 1.000 KM. Nedugo nakon toga Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izašao je sa prijedlogom da minimalna plata u Republici Srpskoj bude 1.050 KM, dakle za 50 KM veća nego u Federaciji BiH.

Ipak, Vlada Federacije BiH na kraju je odustala od svega, a kao kompromis sa radnicima, poslovnoj zajednici dala mogućnost da do juna 2024. godine svakom zaposlenom isplati po 2,520 KM neoporezivo. Za razliku od FBiH, Vlada Republike Srpske ne odustaje, i uprkos protivljenju privrede odlučila je da značajno podigne minimalnu platu, ali ovaj put ne spominjući ideju da se radnicima neoporezivo može isplatiti novac.

Dodikov prijedlog o minimalcu od 1050 KM iznesen je isključivo zbog Federacije BiH, a to su potvrdili i brojni zvaničnici Republike Srpske, među kojima je i Radovan Višković, premijer Republike Srpske koji je rekao da je Dodik iznio politički stav i to “zato što se pojavila informacija od potpredsjednika Vlade FBiH Vojina Mijatovića, koji je iz njemu znanih razloga, ali ne čudi me sa njegove strane, rekao da će minimalac biti 1.000 u tom entitetu. Nakon tog Dodik je izašao i rekao da će biti 1.050 u Srpskoj. Ja koliko znam u drugom entitetu nema ništa od tih najavljenih 1.000 KM”.

Ipak, iako su po ovom pitanju pratili Federaciju BiH koja je na kraju odustala od svega, Vlada Republike Srpske u četvrtak će saopštiti minimalnu platu koja kako je rekao Višković da neće iznositi ni 750 KM sa dodacima koliko predlaže poslovna zajednica, ali ni 1050 koliko je predložio Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79