Je li greška u vođenju evidencije učinila da BiH bude vodeća po smrtnosti od Covida?

U Bosni i Hercegovini je potrebno revidirati smrtne slučajeve ili odrediti višak smrtnosti da bi se pouzdano utvrdilo da li su svi smrtni slučajevi koji su evidentirani kao posljedica kovida-19 zaista prouzrokovani virusom korona.

Mišljenja su ovo medicinske struke na očigledan problem velike smrtnosti uzrokovane kovidom-19 u BiH, jer prema statistici, BiH ima najveći broj smrtnih ishoda od virusa korona u poređenju sa zemljama regiona.

Tako se, prema podacima na stranici “Our world in data”, navodi da BiH do sada ima više od 240.000 prijavljenih slučajeva zaraze i više od 11.000 smrtnih slučajeva, dok je u Srbiji do sada virusom korona zaraženo više od milion ljudi, a zabilježeno je nešto više od 9.000 preminulih od kovida-19. Takođe, u Hrvatskoj, gdje je evidentirano nešto više od 400.000 slučajeva zaraze, zabilježeno je oko 8.900 smrtnih slučajeva, a u Sloveniji, u kojoj je do sada bilo oko 300.000 zaraženih, od posljedica kovida-19 preminulo je više od 4.500 osoba.

Kako su stručnjaci pojasnili moguće je da je tokom evidentiranja razloga smrtnih ishoda u vrijeme pandemije dolazilo do grešaka, jer su i osobe koje su umrle od drugih oboljenja, a pritom su bile pozitivne na virus korona, evidentirane kao da su preminule od posljedica kovida-19.

Dosta zemalja je revidiralo svu dokumentaciju o smrtnim slučajevima, da vide da li su dobro zaključili da li je neko stvarno umro od kovida ili je umro s kovidom, pa struka smnatra da bi to trebala uraditi i BiH.

Jedan od problema je što u službama koje prijavljuju smrtne slučajeva najmanje ima epidemiologa i infektologa. Struka sada upozorava da svi koji preminu dok su pozitivni na koronavirus nisu preminuli od virusa. Ono što se do sada zanemarivalo je činjenica da je na povečanje smrtnosti u BiH uticao smanjen pristup hroničnih bolesnika ljekarima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79