Je li i vas prevario Volkswagen? Provjerite imate li pravo na odštetu

Udruženje Njemačkih potrošača pokrenulo je tužbu protiv Volkswagena zbog software-a koji krivo prikazuje količinu ispušnih plinova koje vozilo proizvede takozvanoj “aferi Dieselgate”.

Pridružiti se mogu i vlasnici Volkswagena iz Hrvatske, preko odvjetnice Sandre Budimir koja surađuje s odvjetničkim uredom iz Berlina Härle & Martinović.

Govore da im se javilo više od sto vlasnika, piše Teleskop.

Afera Dieselgate izbila je nakon što se pokazalo da su uređaji za mjerenje ispušnih plinova namjerno programirani da pokazuju manje vrijednosti od realnih. Volkswagen je tako prikazivao da vozila manje zagađuju nego u stvarnosti. Zbog činjenice da su potrošači na taj način dovedeni u zabludu, postoji razlog za tužbu protiv Volkswagena.

Rok za pridruživanje ovoj tužbi ističe 29. rujna 2019.g. nakon čega će sud započeti s raspravljanjem na prvom ročištu zakazanom za 30. rujna 2019.g.

Zastupanje je besplatno, a odvjetnici će se naplatiti od dijela eventualnih odšteta.

Prenosimo upute koje je odvjetnica poslala zainteresiranim vlasnicima Volkswagen vozila.

Kako provjeriti jeste li prevareni

Prije svega, kako bi se odlučili za priključenje ovoj kolektivnoj tužbi ili eventualno pokrenuli samostalnu tužbu protiv VW u Njemačkoj, provjerite je li Vaše vozilo pogođeno aferom Dieselgate.

Provjeru možete izvršiti na web stranici određene marke vozila tako što ćete, u za to predviđeni prostor, unijeti broj šasije vašeg vozila.

 

VOLKSWAGEN

http://info.volkswagen.com/hr/hr/home

AUDI

https://www.audi.hr/servis/servisne-mjere

SEAT

https://www.seat.hr/servis-dodatna-oprema/informacije-o-dizelskim-motorima/pregled

ŠKODA

https://www.skoda.hr/servis-dijelovi/servisne-mjere

 

Odgovori koje možete dobiti prilikom provjere jesu:

  1. raspoloživa je servisna mjera za Vaše vozilo
  2. dizelski motor tipa EA189 koji je ugrađen u Vaše vozilo već je dorađen/ Vaše vozilo je pogođeno dizelskom tematikom, a servisna mjera je već provedena.
  3. nema instalirani  softver koji optimizira vrijednosti dušikovog oksida (NOx) na ispitnom postolju (Novi europski ciklus vožnje).

U slučaju a) i b) znači da je u Vaše vozilo ugrađen nedozvoljeni softver za manipuliranje vrijednostima, što Vam daje pravo tražiti naknadu štete i pridružiti se kolektivnoj tužbi bez obzira na provedeno ažuriranje softvera (potvrdili njemački sudovi). Pravo na priključenje tužbi imate i ako niste prvi vlasnik vozila.

U slučaju c) nema smisla pridruživati se tužbi ili pokretati tužbu jer će biti teže dokazati da je manipulativni softver doista bio ugrađen ili ne. Odluka ostaje na Vama.

U prvoj fazi nisu potrebni dokumenti

Nakon što ste prethodnom provjerom utvrdili da je u Vaše vozilo ugrađen sporni softver ili je isti već ažuriran ili postoji poziv na ažuriranje,  ispunite on-line obrazac zahtjeva koji se nalazi na web stranici njemačkog Saveznog ureda za pravosuđe (Bundesamt für Justiz)

https://www.bundesjustizamt.de/DE/Themen/Buergerdienste/Klageregister/Klagen/201802/Anmeldung/Formular_node.html;jsessionid=D2069740C611CD4E628BC5069A3B8CCD.2_cid361

Na istoj stranici možete pronaći sve bitne informacije o statusu i sadržaju tužbe, objavama suda kao i upute o načinu ispunjavanja obrasca.

Sve informacije su na njemačkom jeziku, i obrazac se ispunjava na njemačkom.

Ovo osobito u rubrici pod nazivom IV. Gegenstand und Grund des geltend gemachten Anspruchs oder des Rechtsverhältnisses (Predmet i osnova postavljenog zahtjeva ili pravnog odnosa),  jer će temeljem tih informacija sud utvrditi zadovoljavate li kriterije za utvrđivanje osnovanosti tužbe na način kako je tužbeni zahtjev postavljen u samoj tužbi.

Sud je već odbacio mnoge zahtjeve zbog nedostataka u samom sadržaju i obrazloženju istog. Dakle, u navedenoj rubrici morate točno i jasno opisati činjenice i razloge na kojima temeljite Vaš zahtjev.

S najviše 2500 znakova objasnite i povežite Vaš zahtjev s tužbenim zahtjevima već postavljenim i opisanim u oglednoj tužbi (npr. o kojem se vozilu radi, vrsta motora,  kada i od koga ste kupili vozilo, na koji ste način platili kupoprodajnu cijenu, po kojim osnovama tražite naknadu štete,  itd.).

Uredno ispunjeni on-line obrazac pošaljite do 29. 9 2019.g.  klikom na oznaku Senden (pošalji). U ovoj fazi postupka ne morate prilagati nikakve dokumente.

Ukoliko niste sigurni kako ispuniti obrazac i poslati dokumentaciju, odvjetnica Sandra Budimir nudi tu uslugu za 50 eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79