Je li ovo konačni kraj divljanju motornim sankama?

U prostorijama Općine Travnik danas je održan radni sastanak, kojem su uz predstavnike Općine prisustvovali i predstavnici Suda u Travniku, Policijske stanice Travnik, TZ SBK/KSB i kompanije Vlašić Ski koja gazduje ski liftovima Babanovac i Markovac sa pripadajućim stazama.

Glavna tema ovog sastanka je nekontrolisano, prije svega opasno ponašanje vlasnika motornih sanki, koji si uzimaju za pravo kretati se svim površinama, a zabilježeni su slučajevi da sankama sa motorom zapremine 1200 ccm upravljaju dvanaestogodišnja djeca.

Dolaskom zimske sezone svjedoci smo dolaska vozila bh. ali i registarskih oznaka drugih država, kada građani sa sobom na odmor dovoze i motorne sanke.

Da razjasnimo: Motorne sanke su atraktivno i korisno prevozno sredstvo za kretanje po snijegom prekrivenim površinama. Upravo zbog te mobilnosti koriste ih sve policijske, servisne, hitne i spasilačke službe.

Problem nije u sankama, problem je u ljudima.

Prema riječima jednog od posjetilaca Vlašića, još ih se samo na ovoj planini može neograničeno koristiti, svi ostali u regionu su strogo zabranili njihovo kretanje po površinama predviđenim za skijaše i obične sankaše.

Na današnjem sastanku usvojen je jedinstven zaključak koji sa zadovoljstvom prenosimo u cjelosti:

 

S ciljem povećanja stepena sigurnosti lica (turista) na skijaškim stazama i ostalim lokacijama gdje je zabranjen saobraćaj motornih sanki te s ciljem poboljšanja turističke ponude vrši se intenzivna kontrola primjene odredbi člana 91. Odluke o komunalnom redu na području turističkog naselja Babanovac („Službene novine općine Travnik” broj 10/10),

Kontrolu vrše nadležni općinski inspektori u saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Travnik.

lzvod iz Odluke o komunalnom redu na području turističkog naselja Babanovac („Službene novine općine Travnik” broj 10/10).

X. SAOBRAĆAJ NA SKIJALIŠTIMA

Član 91. (izvod)

U vrijeme rada ski liftova motorne sanke, osim službenih motornih sanki, ne mogu koristiti ski staze. Motorne sanke bez vremenskog ograničenja mogu koristiti javne ceste unutar ski centra koje ne pripadaju uređenim ski stazama.

Na korištenje motornih sanki na skijalištu, obaveze postupanja u slučaju nesreće, mjere bezbjednosti u pogledu vozača i druga pitanja koja se tiču korištenja motornih sanki na skijalištu, primjenjuju se propisi koji se odnose na motocikle i bezbjednost saobraćaja na putevima.

Svakodnevna primjena ovih propisa na Vlašiću bi konačno trebala osigurati red u ovoj oblasti. Vlasnici motornih sanki i oni koji ih izdaju sada na sebe takođe preuzimaju odgovornost u slučaju da lice kojem su dali/iznajmili sanke na upravljanje nekoga ozlijedi ili nekome pričini materijalnu štetu. Kopanje uređene ski staze je takođe materijalna šteta…

Agencija DAN

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79