Je li realizacija projekta tunela Hranjen dovedena u pitanje?

U vezi s izgradnjom tunela Hranjen, javnost je obaviještena od strane Kluba zastupnika SDA u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Evo što su naveli u svom saopćenju, koje prenosimo u potpunosti:

Nesposobnom politikom vladajuće koalicije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i politikom kompromisa trojke i HDZ-a, a na račun Bošnjaka doveden je u pitanje Projekat izgradnje brze ceste: Sarajevo – Goražde i izgradnja Tunela Hranjen. Nedopustivo je da vlast u BPK Goražde godinu dana građane dezinformiše o napretku i bržoj dinamici rada na izgradnji tunela Hranjen a da Vlada BPK Goražde sakrije informaciju da su radovi prekinuti i da su svi radnici povučeni na druga gradilišta u mjesecu januaru 2024. godine.

Svoju nesposobnost u vezi sa realizacijom ovog historijskog projekta, aktuelna parlamentarna većina pokušala je prikriti i na zadnjem zasjedanju Skupštine BPK-a Goražde, kada je predložila neustavne i nezakonite izmjene i dopune Zakona o šumama BPK-a Goražde. Iza ovog prijedloga su se htjele sakriti neizvršene obaveze Vlade BPK-a Goražde preuzete u vezi sa pretvorbom poljoprivrednog i šumskog zemljišta, te osiguranju potrebne dokumentacije za izgradnju brze ceste, a sve na način da se usvajanjem ovih izmjena i dopuna ošteti budžet Vlade BPK-a u iznosu oko 356.307,31 KM, na ime uplate od strane JP Autoceste FBiH.

Autoceste Federacije BiH su svojim dopisom obavjestile Vladu BPK da se prekidaju aktivnosti na realizaciji izgradnje brze ceste Hrenovica – Hranjen – Goražde. Ovakvo ponašanje predstavnika autocesta je nedopustivo i nije prihvatljivo dozvoliti jednom direktoru JP bez obzira na kom nivou i u kojoj formi da piše “prijeteća pisma”. Valjda bi Lasić Denis koji je potpisao ovo pismo trebao da zna da je direktor JP za prostor cijele Federacije BiH kada je u pitanju izgradnja autocesta i bržih cesta. Da li su se ovako rješavali problemi kada je u pitanju brza cesta Lašva-Nević Polje-Travnik ili Mostar-Široki Brijeg, sigurno nisu, jer tamo sadržaj ovakvog pisma ne smije otići, jer su tamo “gospodari života” kadrovi HDZ-a.

Jako je važno zaključiti da se ovim pismom ovaj projekat želi opstruirati jer to nije interes HDZ-a, što možemo da razumijemo, ali ono što nije moguće razumjeti jeste pitanje kadrova tzv. Trojke koja ima predstavnike u Upravi Autocesta i NO. Već je poznato da kadar NIP-a u AC ima izvršnog direktora za pravne poslove ekonomistu koji je zadužen da ovakve stvari rješava i priprema u cilju njihove realizacije.

Podsjećamo javnost da je SDA pokrenula izgradnju ovog strateškog projekta i da je u svom mandatu obezbjedila 140 miliona KM za realizaciju istog.

Stiče se dojam da aktuelna Vlada F BiH želi obustaviti ovaj projekat i novce preusmjeriti u druge projekte kao rezultat snishodljivog odnosa prema HDZ-u koji u kantonima, gdje je na vlasti, uspješno i brzo gradi autoputeve i brze ceste. Zbog dobrobiti i prava građana na cjelovito, pravovremeno i istinito informisanje zagarantovano Ustavom, SDA i Klub SDA u Skupštini BPK-a Goražde su reagovali te je na njihov zahtjev u Dnevni red zadnje sjednice Skupštine BPK-a Goražde uvrštena i tačka o izgradnji brze ceste „Hrenovica-Hranjen-Goražde”. Na istoj su poslanici SDA svojom konstruktivnom diskusijom i prijedlozima u velikoj mjeri doprinijeli da se donesu zaključci koji će vratiti nadu građanima BPK-a Goražde.

Ko plaća cijenu ? Nažalost, građani BPK-a Goražde koji su taoci nesposobne vlasti, isti su se do sad naslušali puno obećanja, a vidjeli malo realizacije -saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79