Je li Spahić stradao u krivolovu: Uviđaj kasnio, detalja nema, policija šuti!

Džipom jurili divlju svinju po polju. Spahić je stajao na vratima i pokušao da puca iz vozila. Onda su, pošto je bio mrak, upali u neki kanal, on je ispao, a džip se na njega prevrnuo. Detalji se, naravno, prikrivaju. Sve je zataškano”, tvrde izvori Direkt portala

Da je Emir Spahić, biviši kapiten fudbalske reprezentacije BiH povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi, objavili su mediji širom regiona. Ono što je ostalo nepoznato je da su, u ovom slučaju, institucije sistema, od policije do zdravstva, gledale na drugu stranu, a zakon primenjivale veoma fleksibilno, piše Direkt portal.

Nešto poslije ponoći 30. augusta policijskoj stanici u Gacku je prijavljena saobraćajna nezgoda. U saopštenju koje je sutradan dostavljeno medijima je stajalo da su policijski službenici izvršili uviđaj u kome je konstatovano da je u rejonu sela Stolac u opštini Gacko došlo do prevrtanja vozila marke Jeep Wrangler i da je suvozač zadobio tjelesne povrede. Vozač M. H. je osumnjičen da je počinio krivično djelo “Izazivanje opšte opasnosti”, a suvozač je hospitalizovan.

Slučaj bi vjerovatno prošao poput mnogih drugih da se ubrzo nije saznalo da je povrijeđeni Emir Spahić, bivši kapiten fudbalske reprezentacije BiH.

Tog i narednih dana novinarske ekipe su opsjedale Spahićevo rodno selo Kulu i bolnice u kojima je smještan.

Ono što nije stajalo u saopštenju PU Trebinje je vrijeme kada je izvršen uviđaj i okolnosti pod kojima je došlo do nezgode.

Iako se nezgoda desila prije ponoći, pri povoljnim vremenskim uslovima, uviđaj je rađen tek sutradan. Pritom, mjesto nezgode nije bilo označeno niti obezbjeđeno. Policijski službenici sa kojima su novinari Direkt portala nezvanično razgovarali su rekli da su time prekršene zakonske odredbe koje jasno definišu način i pravila pod kojima se vrši uviđaj. S tim se slaže i bivši policijski inspektor Borislav Radovanović.

  • Kakav uviđaj ima smisla raditi na izmjenjenom i neobezbjeđenom mjestu? Uviđaj je hitna istražna radnja koja se preduzima kada je za razjašnjavanje neke važne činjenice neophodno opažanje na licu mjesta. Čim se lice mjesta izmjeni u bitnoj mjeri, a do toga u saobraćaju dolazi uvijek kada se radnja odlaže i kada mjesto nije obezbjeđeno, nema smisla raditi uviđaj. Ili se radi odmah i na mjestu obezbjeđenom od promjena, ili se uopšte ne radi. Naknadno se mogu izvoditi samo sumnjive radnje – zaključuje Radovanović.

Pitanje vremena vršenja uviđaja postavili su i PU Trebnje, ali smo u šturom odgovoru upućeni na pomenuto saopštenje medijima u kojem se ne precizira vrijeme izlaska na teren.

Nisu dobili ni odgovor na pitanje da li je u vozilu pronađeno oružje, kao ni šta se, na osnovu uviđaja, može reći o nesreći.

  • Tu noć su, kao i mnogo noći prije toga, džipom jurili divlju svinju po polju. Spahić je stajao na vratima i pokušao da puca iz vozila. Onda su, pošto je bio mrak, upali u neki kanal, on je ispao, a džip se na njega prevrnuo. Detalji se, naravno, prikrivaju. Sve je zataškano”, tvrde izvori Direkt portala i dodaju da iako su se žalili lovočuvarima, ali i policajcima, “niko ništa neće da preduzme dok im se ne uputi zvanična primjedba”.
  • A, kako to da uradimo i da navučemo njegov bijes na sebe. Uostalom, policija ga štiti. Džip koji je prevrnut te noći je u vlasništvu inspektora PS Gacko, a Spahić je prijatelj sa obojicama Laketa – bivšim i sadašnjim načelnikom PU Trebinje. Kad su stali na njegovu stranu, a kaznili policajce koji su ga uhvatili u krivolovu, čemu mi možemo da se nadamo”, kaže isti izvor.

Ove navode negira bivši komandir PS Gacko, inspektor Saša Glušac koji je i aktuelni predsednik Udruženja lovaca i ribolovaca “Vranjača”. U kratkom razgovoru je zamjerio zašto se piše o tome samo zato što je akter javna ličnost i rekao da Spahić nije bio u krivolovu kao i da protiv njega ne postoji ni jedna zvanična prijava.

  • Nemam saznanja da je bio u krivolovu. Mislim da to nije tačno. Što se tiče same nezgode, ništa zvanično ne želim da kažem. A džip jeste na mene registrovan, ne vidim u čemu je problem – rekao je Glušac.

S druge strane, Direkt portal je došao do saznanja su da su se mještani usmeno žalili nadležnima, “ali niko ne smije zvanično ništa da pokrene”.

  • Oni idu u noćni lov sa reflektorima i to radnim danom, što je zabranjeno. Očito, u ovoj državi neko može šta god hoće. Ono što on (Spahić prim. aut.) radi je pravi divlji zapad. Šta god da mrdne, on puca – tvrde naši izvori.

Da je i za zdravstvene ustanove Spahić bio povlašćeni pacijent govori činjenica da je za protekle dve godine iz trebinjske bolnice asistencija Oružanih snaga BiH zatražena samo jednom i to u ovom slučaju. Da li je Spahić bio pacijent u najtežem stanju ili su se nadležni vodili drugim kriterijumima, iz JU Bolnica Trebnje odgovora nema, iako su im pitanja poslata dva puta. U telefonskom razgovoru službenica je rekla da je vjerovatno kolegica proslijedila pitanja odgovornima.

Šta u policijskom izvještaju piše o nesreći u kojoj je učestvovao Emir Spahić

Za razliku od trebinjske zdravstvene ustanove na koju se čeka da se oglasi, iz odgovora Ministarstva odbrane BiH saznaje se da su u protekle dvije godine zdravstvene ustanove u državi samo dva puta zatražile angažovanje helikoptera Oružanih snaga. Jednom je to bilo na zahtjev KCUS-a i jednom od JU Bolnica Trebinje. U oba slučaja je razlog bila “hitna medicinska evakuacija zbog urgentnog zbrinjavanja pacijenta”.

Sagovornici tvrde da ovakvo ponašanje institucija obeshrabruje svako insistiranje na poštovanju zakona jer on ne važi isto za sve. Dok se “običnim” pacijentima uskraćuju terapije, a sistem trenira strogoću, za druge on funkcioniše savršeno.

  • Sve se zna. Gledamo šta se radi, ali smo nemoćni kad policija neće da reaguje. Kažu: Znate li vi ko je Spaha?” -A sa rezigniranošću zaključuju sagovornici Direkt portala.

Emir Spahić žrtva porezne prevare u Španiji

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79