Jedan dan sa komunalcima u Sarajevu: S tri vozila odvoze smeće

Preduzeće „Rad“ već duže vremena je na meti osude javnosti zbog neredovnog odvoza smeća. Otpad pored kontejnera, prljave ulice, zapušten grad – svakako nije nešto čime bi se mogli pohvaliti pred početak turističke sezone.

I dok neki optužuju aktuelnu vlast, koja se nije uhvatila ukoštac s problemom neredovnog odvoza smeća, drugi krive i komunalna preduzeća.

Kako je biti komunalac u Sarajevu u trenutku kada su izloženi kritikama građana, provjerila je ekipa „Avaza“.

Bolje stanje

Uvjerili smo se kako se provodi proces čišćenja i odvoza otpada. S radnicima smo obišli Koševsko Brdo, Jukićevu ulicu i Velešiće.

Veliki problem predstavlja odlaganje otpada izvan kontejnera, i to kabastog i građevinskog. Ovo dodatno usporava rad jer kontejneri nisu namijenjeni za odlaganje ove vrste otpada.

Biti vozač u komunalnom preduzeću je teško. Svakome smetaš, a samo pošteno radiš svoj posao. Dođeš da mu očistiš ispred vrata i ne valjaš – kazao nam je Refik Ejubović, vozač u KJKP „Rad“.

Mirza Ramić, portparol „Rada“, upoznao nas je s trenutnom situacijom u ovom preduzeću, koja je daleko od sjajne.

– Preduzeće ima četiri vozila, s tim da je trenutno jedno van pogona. Imat ćemo još jedno operativno vozilo za 15 dana, a trenutno se na Saobraćajnom fakultetu vrši testiranje krana. U saradnji s općinama, obećana su nam i dva dodatna vozila – kazao je Ramić.

On ističe da je svjestan situacije, ali da očekuje poboljšanje u što kraćem roku.

– U narednih 15 dana očekujemo angažiranje dodatnog broja radnika na poslovima održavanja javne higijene i transporta otpada. Očekujemo bolje stanje za mjesec – naglašava Ramić.

Nesavjesni vozači

Na terenu smo vidjeli kako nesavjesni vozači parkiranjem automobila otežavaju radnicima pristup kontejnerima, a često se desi da se saobraćaj blokira, dok radnici užurbano prebacuju otpad iz kontejnera u kamion.

Prema riječima Ramića, problem pravi i vrsta otpada, kao što su zaštititne maske i rukavice, koje se nalaze svuda po javnim površinama.

Ovo prvenstveno utječe na sigurnost radnika koji uklanjaju taj otpad i predstavlja opasnost od zaraze koronavirusom.

Opasni materijal

Zašto grad Sarajevo nema nijedan kontejner za privremeno skladištenje opasnog materijala, upitali smo Ramića.

– Fizička i pravna lica koja proizvode opasan otpad moraju osigurati i njegovo adekvatno zbrinjavanje. U KS postoje registrirani operateri koji besplatno preuzimaju i zbrinjavaju na propisan način taj otpad – kazao nam je Ramić, navodeći kako ovakva vrsta materijala nanosi štetu kontejnerima, ali i visoke novčane izdatke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79