Jedan jedini pacijent upućen je u Tuzlu: Zašto nikad niste pitali kad su se u vrijeme prof. Gavrankapetanovića upućivali?

“Imali smo traume, kao i porodilje koje su bile u kritičnom stanju. Saradnju imamo i mi ćemo se uvijek pobrinuti o pacijentu kojem je naša pomoć potrebna”, naglasila je prof. dr. Izetbegović

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović govorila je za Dan uživo.

Prof. dr. Izetbegović je za N1 komentarisala i napise medija prema kojima KCUS šalje pacijente u Tuzlu te je rekla kako jedan pacijent jeste upućen u Tuzlu, ali zbog kvara aparata na KCUS-u.

“Pacijent koji je upućen u Tuzlu, koliko sam ja obaviještena jer sam u izolaciji, upućen je sa Klinike za ortopediju, također u državnu ustanovu, i to će platiti osiguranje tog bolesnika. Sa Klinike za ortopediju se ogroman broj bolesnika upućivao u vrijeme profesora Gavrankapetanovića s njegoviim potpisom u privatnu ordinaciju FM u Sarajevu za istu uslugu i ne sjećam se da ste ikad pitali s tim u vezi nešto. Ovo je pacijent zbog kvara aparata, jedan jedini, upućen u državnu ustanovu koju će svakako platiti osiguranje. Dakle nije upućen privatno”, istakla je Izetbegović.

Odgovorila je i na pitanje da li se vrši obuka srednjeg stručnog kadra na respiratorima te kazala kako je osoblje KCUS-a izvanredno obučeno za rad na takvim aparatima, kao i da su prije više mjeseci počeli obučavati ljekare koji nisu specijalnosti anestezije i reanimatologoije za rad osnovnih radnji na respiratorima i da su odavno pokrenuli taj proces ali je to jako usporeno s obzirom na pritisak na ove koji bi trebali da obučavaju.

Rekla je kako je to iz razloga jer se sve operacije tercijarnog i hitnog nivoa rade u Kliničkom centru te da su ti anesteziolozi raspoređeni u Podhrastove.

“Iz tog razloga ih ostane jako mali broj za edukaciju i mi smo jedini koji to rade i nažalost pod ogromnim pritiskom”, navela je direktorica KCUS-a.

Govoreći o saradnji bolnica cijele Bone i Hercegovine, odnosno saradnji između entiteta kazala je da apsolutno imaju saradnju i da su u KCUS-u do sad skrbili o velikom broju takvih pacijenata.

“Imali smo traume, kao i porodilje koje su bile u kritičnom stanju. Saradnju imamo i mi ćemo se uvijek pobrinuti o pacijentu kojem je naša pomoć potrebna”, naglasila je prof. dr. Izetbegović za N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79