Jedan od privedenih u policijskoj akciji „Rez“ povezan je i s eksplozijom u sarajevskom naselju Nova Otoka

Jedan od uhapšenih u policijskoj akciji „Rez“ povezan je i s eksplozijom 2. septembra 2020. godine u sarajevskom naselju Nova Otoka, saznaje Hayat.

On je naime, naručio postavljanje bombe koja je eksplodirala toga dana ispod automobila bivšeg policajca koji je živio u stambenoj zgradi gdje je vozilo bilo parkirano. Tom prilikom pričinjena je velika materijalna šteta te oštećeno 11 automobila i unutrašnji zid garaže.

Eksplodirala bomba u garaži u Sarajevu: Razneseni automobili

(FOTO) Poznat identitet vlasnika prostora na koji je bačena bomba u Sarajevu

Nezvanično saznajemo da je vlasnik garažnih prostora Sanjin Šabović iz Sarajeva. Inače Sanjin živi u Iraku gdje radi kao zaštitara ambasade Njemačke u Bagdadu. Kompanija za koju radi osigurava zgrade ambasada Njemačke i Holandije.

“Ja sam vlasnik nekoliko stanova u pomenutoj zgradi, kao i parking mjesta u garaži, koje lično koristim ali neke i izdajem licima koja također žive u istoj zgradi. Ko je bio meta napada ustanovit će nadležni organi. Ne želim davati bilo kakve informacije, obratite se mom advokatu Slavici Vasić iz Istočnog Sarajeva ako vas šta interesuje” – izjavio je Sanjin Šabović za portal Crna-Hronika.

Po automobilom koji je bio u podzemnoj garaži u sarajevskom naselju Nova Otoka, jutros je aktivirana zasad nepoznata eksplozivna naprava. Prema onome što se moglo vidjeti na mjestu događaja, vozilo je potpuno uništeno, a oštećeni su i drugi automobili kao i susjedne garaže.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

(FOTO) Vlasnik raznesenog BMW-a: To je vjerovatno bilo namijenjeno mom sinu

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Podsjećamo da su danas Tužilaštvu BiH BiH predate tri osobe osumnjičene za organizirani kriminal u akciji “Rez” koja je provedena jučer na području Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Riječ je o uhapšenima Elvisu Keljmendiju, Anelu Sejfoviću, bratu Amela Sejfovića i Ajlinu Ahmiću.

Preostali uhapšeni Slobodan Tomanić, Amer Pehlić, Harun Babić i Armin Kulašević pušteni su na slobodu.

Poduzimajući planske mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela organizovanog kriminala na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dana 12.07.2022.godine proveli su akciju kodnog naziva “REZ”. Na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stanova, ugostiteljskih objekata i motornih vozila koje koriste lica E.K., A.S. i A.A., te su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti:

– pištolj marke “Glock”, sa dva okvira i 24 komada metaka,

– pištolj marke “Valter” sa 13 komada metaka,

– pištolj marke “SIG” sa 9 komada metaka,

– automatska puška HK3, cal. 7,62X51 mm, sa 2 okvira i 20 metaka istog kalibra,

– jedna ručna bomba,

– pancirni prsluk,

– tri veća paketa sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu

marihuanu,

– veća suma novca,

– četiri ručna sata marke “ROLEX”,

– više mobilnih telefona,

– više bankovnih kartica i

– notesi.

Također, uz uredno izdate potvrde privremeno su oduzeta i tri skupocjena putnička motorna vozila marke “BMW”.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. stav 2. i 3.(Organizovani kriminal) u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. stav 1. i 2. (Neovlašteni promet opojnih droga) KZ BiH, slobode su lišena sljedeća lica: E.K., rođen 1978.godine u Prizrenu, sa boravkom u Istočnoj Ilidži, A.S., rođen 1987.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, A.A., rođen 1984.godine u Dubrovniku, nastanjen u Sarajevu, S.T., rođen 1971.godine u Kosovskoj Mitrovici, nastanjen u Beogradu, državljanin Srbije, A.P., rođen 1984.godine u Sarajevu, nastanjen u Hadžićima, A.K., rođen 1984.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, M.S., rođen 1998.godine u Konjicu, nastanjen u Sarajevu i H.B., rođen 2000.godine u Sarajevu, nastanjen u Visokom. Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predati su: E.K., A.S. i A.A., dok su ostala lica otpuštena, uz saglasnost postupajućeg tužioca, te će protiv istih u redovnom postupku biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje. Policijski službenici, pod nadzorom Tužilaštva BiH, nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih lica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79