Jedini grad u BiH: Mostar naplaćuje parking u kvartovima

Jedini grad u BiH: Mostar naplaćuje parking u kvartovima


Grad Mostar jedini je u Bosni i Hercegovini naplaćuje parking u kvartovima, što izaziva ogorčenje građana koji smatraju da im je parking nezakonito oduzet. Ova praksa, koja je postupno uvedena od prošle godine, izaziva nezadovoljstvo zbog prevelikih cijena, neravnomjerne raspodjele zona, i nedovoljnog broja parkirnih mjesta.

Građani Mostara su izrazili nezadovoljstvo odlukom o naplati parkinga u kvartovima, s obzirom na to da su ti parkinzi korišteni besplatno već desetljećima. Situacija je postala dodatno sporna kada je Samoupravna interesna zajednica (SIZ) stanovanja, prenesena pod Grad Mostar krajem prošle godine. Građani smatraju da im je grad oduzeo nešto što im pripada kao zajednici.

Predsjednik Udruženja Bura, Mario Ćosić, izjavio je: “Tu se postavlja ozbiljno pitanje: kako to da građani Mostara nisu znali da se Grad Mostar uknjižio na imovinu oko njihovih zgrada? Mi smatramo da Grad Mostar nije pravni sljednik SIZ-a, već da je to pravno pitanje koje će sud morati riješiti.”

I dok se čeka odluka, građani su prisiljeni plaćati parking. Mnogi su se usprotivili naplati, ali su se pridržavali zakona.

Iz JP Mostar parking tvrde da je cilj kvartovske naplate javnih parkirališta olakšati parkiranje stanarima, smanjiti gužve na ulicama unutar kvartova i skratiti vrijeme potrebno za pronalazak parkinga. Međutim, mnogi građani se pitaju je li postojao alternativni model koji bi bio besplatan za stanare.

Konačna odluka o ovom pitanju će biti donesena od strane Gradskog vijeća Mostara, dok će sud utvrditi pravni status prostora oko stambenih zgrada. Do tada, stanovnici kvartova u Mostaru će i dalje plaćati parking na neocrtanim, neoznačenim i često oštećenim parkiralištima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija