Jedino je penzionera sve više u BiH: Ko će im zaraditi penziju?

Demografi upozoravaju da ćemo ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme doći u ozbiljne probleme

Da bi penzioni sistem optimalno funkcionisao potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika. Taj omjer u našoj zemlji dostigao je istorijski minimum. Trenutno je tek jedan penzioner na 1,2 zaposlena radnika. S obzirom na pad nataliteta, odlazak mladih i sve veći broj penzionera, sadašnji sistem održiv je u narednih 10 do 15 godina. Nakon toga, ukoliko se nešto ne promijeni, stručnjaci upozoravaju, više neće biti upitan iznos penzije nego njena isplata uopšte, piše BHRT.

Dok po gotovo svim statističkim kategorijama stanovništva bilježimo pad, broj penzionera se iz godine u godinu povećava. Penzioneri su jedina populacija kojih je sve više.

Sa prosječnom penzijom koja u Federaciji BiH iznosi 428, a u RS 394 marke, dok se plate računi, kupe lijekovi, može se samo preživljavati, a i to jako teško, ističu penzioneri.

Dodatno zabrinjava izrazito nepovoljna struktura zaposlenih, jer su 40 odsto onih koji rade stariji od 50 godina. U narednih 10 do 15 godina tih više od 300 hiljada radnika postaće takođe penzioneri kojih će tada vjerovatno biti više nego zaposlenih. Stanje u penzijskom sistemu koje se sada ocjenjuje zabrinjavajućim tada će postati alarmantno.

U prilog nam ne idu ni demografski pokazatelji. Uslijed izraženog pada nataliteta i rasta mortaliteta demografska slika je sve gora i gora. Osim toga značajan broj mladog radno sposobnog stanovništva odlazi u inostranstvo. Zbog svega ovoga sve nas je manje i sve smo starije društvo. Demografi upozoravaju da ćemo ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme doći u
ozbiljne probleme.

Za optimalan penzioni sistem omjer radnika i penzionera trebao bi biti 3:1. Da bi bio održiv ovaj omjer bi minimalno trebao biti dva na prema jedan. Čak i kada bi svih 418 hiljada nezaposlenih dobilo posao taj omjer bi bio manji i iznosio bi 1,8 na prema jedan. Jednostavno nema nas dovoljno da promijenimo ovaj odnos.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79