Jedino udruženje majki u Srebrenici pred gašenjem?

Za razliku od udruženja majki Srebrenice registriranih u Federaciji BiH, Udruženje „Majke Srebrenice“, jedino koje 18 godina djeluje u Srebrenici, muku muči s finansijskim sredstvima.

Fazila Efendić, predsjednica ovog udruženja, koja je zamijenila rahmetli Hatidžu Mehmedović, za „Avaz“ kaže da se čudi kako je Hatidža tolike godine bez budžetskih sredstva održavala ovu instituciju.

– Nemamo sredstava ni za najosnovnije djelovanje, a o organiziranim posjetama bolesnih majki iz udaljenih sela i ne razmišljamo, jer nemamo sredstava za prijevoz, kao i za posjetu stratištima. To nam predstavlja problem za redovna okupljanja i druženja u našim prostorijama u Memorijalnom centru Potočari, koja su nam neophodna – jada se Efendić za Avaz.

Kaže da nemaju sredstava za prijevoz uzvratne posjete sestrama iz Udruženja „Žene u crnom“ iz Beograda, s kojima se godinama druže i rade na traženju nestalih.

Efendić kaže da ovo udruženje nije na budžetu lokalne zajednice, entiteta, niti države. Stoga, kako kaže, strahuje da bi se ovo jedino udruženje, koje djeluje na mjestu zločina i genocida, moglo ugasiti, što bi za majke koje žive u Srebrenici, mogla biti još jedna velika bol.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79