Jedinstveni broj za hitne situacije neće se uvesti jer predstavnicima iz RS-a ne odgovara?!

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjskotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da srpski predstavnici neće podržati uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112.

Za nju je to pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na Bosnu i Hercegovinu.

Komentarišući ovu inicijativu koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma, Majkić je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je pitanje zaštite i spašavanja u nadležnosti entiteta.

“Bez obzira na to što ovaj broj funkcioniše u Evropi, Bosna i Hercegovina ima svoje osobenosti zbog kojih nije izvodljivo da se broj 112 uvede. Neizvodljivo je da Ministarstvo sigurnosti upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u Republici Srpskoj. Dakle, to bi bio prvi korak, a kasnije bismo vjerovatno imali inicijative da se i ove institucije prebace na nivo Bosne i Hercegovine radi ‘lakše koordinacije'”, rekla je Majkić za Glas Srpske.

Direktor Uprave civilne zaštite RS-a Milan Novitović smatra da je Bosni i Hercegovini potreban broj 112, ali ne da se to pitanje reguliše putem Zakona o komunikacijama.

“Kancelarija za broj 112 već postoji, ali ako pokušate da pozovete broj, neće vam se javiti niko. Ministarstvo je od Evropske unije do sada uzelo pet miliona KM za promociju i slične stvari, a ništa nisu uradili i sada žele vjerovatno da uzmu još pet miliona u čemu mi nećemo učestvovati”, kazao je Novitović.

On je dodao da bi uspostavljanje ovog sistema bilo nemoguće, jer pitanja zaštite i spasavanja nisu uređena isto u kantonima, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, Brčko distrikta i RS-a.

“Polazna tačka kod spašavanja i zaštite su lokalne jedinice, a onda nivo. Po tom pitanju RS je i te kako uređena, za razliku od FBiH gdje, zbog uređenja po kantonima, vlada potpuna nesaglasnost. A što se tiče međuentiteske saradnje, to je regulisano nizom sporazuma i ona funkcioniše sasvim dobro”, poručio je Novitović.

Vijeće ministara je 2017. godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama kojim je predviđeno uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, ali ovaj prijedlog nije dobio podršku delegata iz RS-a u Domu naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79