Jedna doza vakcine za 80 posto smanjuje rizik od težeg oblika bolesti

Jedna doza Oxford-AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech vakcine protiv koronavirusa smanjuje rizik od težeg oblika bolesti, odnosno bolničko liječenje za više od 80 posto, pokazuje analiza u Engleskoj.

Podaci institucije javnog zdravstva u Engleskoj (Public Health England – PHE) pokazali su da učinak započinje tri-četiri sedmice nakon vakcinacije.

Podaci su zasnovani na ispitivanju na ljudima starijim od 80 godina, koji su prvi dobili vakcinu. Vladini naučnici pozdravili su rezultat, rekavši da će vakcine uskoro odvesti Ujedinjeno Kraljevstvo “u sasvim drugačiji svijet”.

Više od 20 miliona ljudi u Velikoj Britaniji dobilo je prvu dozu vakcine. To je više od trećine odrasle populacije.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da su rezultati vakcine vrlo dobri.

“Oni također mogu pomoći u objašnjavanju zašto je broj prijema COVID jedinice za intenzivnu njegu među ljudima starijim od 80 godina u Velikoj Britaniji pao na pojedinačne brojke u posljednjih nekoliko sedmica”, kazao je on, piše BBC.

Doktorica Mary Ramsay, šefica imunizacije pri PHE, rekla je da ima sve više dokaza koji pokazuju da vakcine djeluju na smanjenje zaraze i spašavanje života.

“Ovo je ohrabrujuće i sve smo sigurniji da vakcine stvaraju stvarne promjene”, kazala je ona.

Profesor Jonathan Van-Tam, zamjenik glavnog medicinskog savjetnika Engleske, rekao je da je odluka o davanju vakcine AstraZeneca starijim osobama “jasno opravdana”. Naime, neke evropske države odbile su je dati starijim od 65 godina, jer su podaci ispitivanja uglavnom pokazivali efekat kod nešto mlađih od te dobne grupe prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79