Jedna firma, dva zaposlena, pet miliona prihoda: Preko Elektroprivrede, Lutrije BiH, Aerodroma… do unosnih tendera!

Kako je mala hercegovačka IT kompanija, preko SDA i (bivšeg?) kadra SBB-a Bakira Dautbašića, dobijala velike tendere Lutrije BiH, Elektroprivrede, BH Pošte, Aerodroma Sarajevo…? Samo dva zaposlena, a višemilionski poslovi! Priču donosi portal Žurnal.info

Slučajno ili ne, baš u vrijeme kada je Žurnal počeo rad na ovoj priči, Senad Kevelj, povjerenik SDA za Nevesinje i osoba koju smatraju zaslužnom za uspješno poslovanje mostarske firme “Commerc Enginering”, dobio je poruku.

– Odmakni se od tog kriminala – opozoren je Kevelj. Tako je Žurnalu ispričao izvor iz SDA, blizak Kevelju.

Da li je upozorenje dato zbog Žurnalovog interesa za poslove ove firme ili povezanosti SDA i SBB kadrova, nije ni važno. U svakom slučaju je ilustrativan pokazatelj kako je i poslovni svijet IT sektor u BiH zbog novca pod budnim nadzorom političkih mentora.

 

Počeo SDP, nastavila SDA

Ekspanzija uvođenja informacionih tehnologija u institucijama i javnim preduzećima, posebno u Federaciji, počela je dolaskom SDP-a na vlast 2011. godine. IT firme u vlasništvu osoba bliskih ovoj stranci, bile su neprikosnovene u dobijanju poslova u ovom entitetu. SDA je tu bila inferiorna, dok je u Republici Srpskoj tenderske pobjednike proglašavao naravno SNSD.

Naredni izbori bili su prilika da SDA preuzme “nadzor” i nad ovim segmentom javnih nabavki i unosnih poslova.

– Kada bi se tu razbila sprega i dosljedno sve istražilo, bila bi to možda i najveća afera – reći će za Žurnal jedan dobar poznavalac mehanizma dobijanja poslova u IT sektoru.

O SDP-ovim favoritima poput BST-a i B4B te dijelovima njihovog poslovanja u IT sektoru Žurnal je već pisao. Novo vrijeme, nove uzdanice. Nekoliko Žurnalovih sagovornika kao značajno protežiranu firmu tenderskom ciklusu posljednjih godina izdvajaju navedenu “Commerce Enginering”.

Softveri, hardveri, transformatori

Svakako da pažnju privlači firma koja sa zvanično dva zaposlena uspijeva posljednjih nekoliko godina pobjeđivati na desetinama tendera.

Širok je dijapazon usluga i poslova koje nudi “Commerce Enginering”. Nije važno da li su u pitanju softverski alati, računari i štampači, Microsoft licence, telefonske centrale, transformatori za hidrocentrale, obuka uposlenika.

Znakovit je i rast prihoda, od osam stotina hiljada maraka 2013. godine pa do 5,2 miliona 2017. godine. Treba li reći da su najbolji poslovi ostvareni sa javnim preduzećima kojima upravlja SDA te dijelom SBB kadar, poput BH Pošte, Lutrije BiH, Aerodroma Sarajevo, Elektroprivrede BiH.

Osoba koju smatraju zaslužnom za probitačnost “Commerce Engineringa” jeste Senad Kevelj, povjerenik SDA za Nevesinje.

– Ja sam bio obični uposlenik te firme, nikakve veze sa tenderima nisam imao. Sjednete s nekim par puta i odmah kažu eto ko mu pomaže u poslovima – odgovoriće Kevelj za Žurnal na pitanje o dobrim relacijama sa važnim SDA funkcionerima Asimom Sarajlićem i Aljošom Čamparom.

Kevelj negira bilo kakvo formalno ili neformalno vlasništvo u firmi. Trenutno je direktor firme„Commerce Media“ čiji je osnivač upravo „Commerce Enginering“. Za prve tri godine postojanja i ova je mala firma sa 2 do 3 zaposlena ostvarila čak 4,6 miliona prihoda sa 1,3 miliona dobiti!?

– Radimo samo sa privatnim firmama, jedan smo posao od 60 hiljada maraka sa Lutrijom BiH imali – tvrdi Kevelj

Tačnije, bila su dva takva posla za koje je Lutrija izdvojila 120 hiljada maraka, da ih „Commerce Media“ reklamira putem displeja i digitalnog medija!?

Više od 2 miliona vrijedan je posao za Kancelariju koordinatora za reformu javne uprave u projektu “Uspostavljanje i jačanje kapaciteta institucija za kontrolu propisa i uspostavljanje interne redukcije administrativnih prepreka“, gdje je partner bio “Commerce Enginering” te nepoznata bugarska firma “Materna”. Tu je i dvomilionski posao nabavke opreme za projekat “Elektronske učionice u Kantonu Sarajevo”, dobijen zajedno sa partnerima iz firme „Eding Telecom“.

– Tačno je da imamo samo dva uposlena, ali imamo i vanjske saradnike i partnerske firme sa kojima radimo poslove – objašnjava za Žurnal Seid Muraspahić, zvanični vlasnik “Commerce Engineringa”.

Preko Bakira do poslova

Poslova ne nedostaje. Microsoft licence za BH Poštu, po 275 i 314 hiljada maraka, redovne tenderske pobjede koje raspisuje Aerodrom Sarajevo, potom implementacija veoma kompleksnog softverskog rješenja vrijednog 2,5 miliona za “Elektroprenos BiH” dobijen je u konzorciju sa banjalučkom firmom “Prointer”.

– Šta je firma od dva zaposlena čovjeka realno mogla donijeti u taj konzorcij jer nemaju niti ljudi sa adekvatnim stručnim certifikatima ni znanjima, a niti imaju adekvatnu referencu? Ali imaju poznanstva – reći će uz uslov anonimnosti jedan od učesnika na tim tenderima.

Značajna jeste i Keveljova dobra relacija sa (bivšim?) kadrom SBB-a Bakirom Dautbašićem, koji je prema izvorima Žurnala, važna spona sa upravama gdje su kadrovi ove stranke, poput Aerodroma Sarajevo ili Apoteke Sarajevo.

U Elektroprivredi BiH ništa se nije moglo uraditi bez rukovodioca IT sektora Jasmina Lizdea, još jednog Dautbašićevog prijatelja. Žurnal je već pisao o ovoj sprezi na primjeru Operatora za obnovljive izvore energije. Moguće da je poveznica Kevelja i Dautbašića u tome što su im supruge školske drugarice, dok je za konekciju sa Asimom Sarajlićem bio zadužen još jedan SDA funkcioner Salmir Kaplan. Dautbašić nije odgovarao na pozive Žurnala za razgovor.

Sistem eliminacije “nepodobnih” firmi koje daju najbolju ponudu je jednostavan. Slijedi poništenje tendera, a u konačnici se uslovi i specifikacija opreme prilagode favoritu. Tako su u Elektroprivredi BH poništena dva tendera, da bi potom aneksima ranijih ugovora sa određenom firmom nabavljena oprema, ali po dvostruko višoj cijeni!

– U tenderima koje u posljednje vrijeme objavljuje JP Elektroprivreda BiH, a koji za predmet imaju nabavku IT opreme, kada god se po objavi tendera obratimo distributeru opreme, uvijek dobijemo odgovor da je drugi partner pripremao te specifikacije koje su u konačnici i obavljene u tenderskoj dokumentaciji te su one “zaštićene”, što znači da mi ne možemo ni dobiti adekvatnu cjenovnu ponudu kako bi bili konkurentni na predmetnom natječaju – navedeno je u pismu drugih ponuđača

Nadzornom odboru EP BiH, kojim se posebno apostrofira protežiranje poslova u kojima posreduje Senad Kevelj.

Biće da je upozorenje sa početka ovog teksta Kevelj ozbiljno shvatio, pa sa poslovima prelazi u Hrvatsku. U Dubrovniku je kao suvlasnik registrovao firmu za građenje i usluge “Infinity project” prenosi Žurnal.

 

(FOTO) Na prijelazu Bosanski Brod otkriveni migranti koji su se krili kraj motora autobusa

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79