Jedna grupa bh. državljana poletjela iz Kabula, ostali čekaju evakuaciju

Jedna grupa bh. građana poletjela je u jutarnjim satima iz glavnog grada Afganistana Kabula čime je krenula evakuacija bh. državljana koji se nalaze u ovoj zemlji.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Sakib Forić koji je potvrdio da je situacija na pisti Međunarodnog aerodrom u Kabulu znatno mirnija u odnosu na prethodne dane te da su uspostavljeni vojni letovi namijenjeni prije svega za evakuaciju diplomatskog osoblja i stranih državljana.

“Od jučer imamo podatke kako je 11 naših državljana zatražilo evakuaciju iz Kabula. Prema posljednjim informacijama, jedna grupa bh. državljana je poletjela iz Afganistana, a ostali čekaju evakuaciju”, rekao je za Klix.ba ambasador Forić.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, evakuirana su tri državljana Bosne i Hercegovine.

Ističe kako je situacija na aerodromu mirna, ali da se veliki broj građana nalazi kako na samom aerodromu tako i u njegovoj bližoj okolini.

“Naši građani su bili podijeljeni u tri ili četiri grupe na aerodromu. Uspjeli smo ih grupisati na dvije lokacije i između ostalog oni se nalaze i u NATO centru u sklopu aerodroma. Na sigurnom su, situacija u gradu je također mirna i svi bh. državljani su u kontaktu kako sa ambasadom tako i sa svojim porodicama”, rekao je na kraju razgovora ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79