Jedna osoba iz BiH istovremeno bila inficirana i britanskim i južnoafričkim sojem korone

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi novog koronavirusa. Pozitivna na ove sojeve su bila 62 uzorka, a jedan je pozitivan na oba.

Testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale Covid-19, u našoj ustanovi odlučeno je da se provede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta (od 1. marta do 15. marta 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66 posto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa. Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem.

U regionu trenutno od ova dva soja dominira britanski B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79