Jedna osoba poginula: Za pet dana 12 požara na otvorenom

U posljednjih pet dana na području Republike Srpske evidentirano je 12 požara na otvorenom, prilikom čega je jedna osoba poginula u požaru u Kotor Varošu saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz MUP- a Republike Srpske napominju da je Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara (član 18, tačka 10.) zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

“Zakonom o zaštiti od požara definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre”, ističe se u saopštenju.

Upozoravaju da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti uzroci požara, a s obzirom da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

Iz MUP- a RS su pozvali građane, poljoprivrednike i šumske radnike da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu. U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79