Jedna usporedba posebno brine kada je korona u Sarajevu u pitanju

Ako uporedimo recimo mjere u Austriji, podaci za Kanton Sarajevo itekako su zabrinjavajući, čak bi se mogli nazvati i dramatičnim

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 598 novooboljelih osoba od korona virusa. Od tog broja novozaraženih, njih 405 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.635 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 602 osobe, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.003 pacijenta. Taj podatak je izuzetno zabrinjavajući. Tokom vikenda u Kantonu Sarajevo na snazi je neka vrsta “mekog lockdowna”. Kretanje je dozvoljeno u periodu od 5 ujutro do 23 navečer, a rade pumpe, prodavnice hrane, apoteke. Nema zabrana kada je izlaz ili ulaz u Kanton Sarajevo u pitanju.

Ako uporedimo recimo mjere u Austriji, podaci za Kanton Sarajevo itekako su zabrinjavajući, čak bi se mogli nazvati i dramatičnim. Naime, Austrija je od prošle sedmice počela “zaključavati” gradove i opštine sa sedmičnom incidencom zaraze većom od 300. Ulazak i izlazak iz takvih sredina nerijetko je moguć samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Primjerice, u većini okruga u Njemačkoj, odnosno saveznih pokrajina, za paljenje “crvenog alarma” vrijedi granica od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Čim se tu brojku pređe mora se nešto poduzeti.

U Sarajevu je trenutno sedmična incidenca zaraze preko 1.000 na 100.000 stanovnika.

Dakle, tri puta veća od one koju u Austriji smatraju za kritičnu i zbog koje sredine idu u potpuni “lockdown”!

Trenutno je u KS hospitalizirano 469 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smještena su 324 pacijenta.

Na Covid odjelu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” liječi se 145 osoba. Dvanaest pacijenata koristi pomoć respiratora. Kanton Sarajevo danas bilježi 4.506 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U protekla 24 sata od infekcije virusom oporavilo se 416 sugrađana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79